UDOBNOST I KOMFOR

Jako je važno da bolnički kreveti budu udobni, prostrani i komforni, tako da bolesnik može da se namesti kako njemu odgovara.

 

Ne kaže stara izreka uzalud da zdrav čovek ima hiljadu želja, dok bolestan ima samo jednu, a to je da ozdravi. Zdravlje je stanje u kome ne osećamo svoje telo, i ne razmišljamo o njemu, a kada nas nešto zaboli, onda smo sasvim usmereni na taj organ, na primer: o želucu ne mislimo, ako on vari hranu normalno, međutim, ukoliko imamo kiselinu ili gorušicu, doći ćemo u neprijatno stanje u kome tražimo neki lek za to.

bolnički kreveti

Ista situacija je sa svim drugim bolestima, a ovaj primer koji smo naveli je sasvim jednostavan i banalan. Bolnica je poslednje mesto na kome bilo ko želi da bude, ali nekada nas život odvede i na tu stranu. To može da bude neka rutinska operacija kao što je slepo crevo ili žuč, a možda je i ozbiljnija bolest u pitanju, koja zahteva dužu hospitalizaciju, kao i oporavak nakon operacije i slično.

Svaka bolnica ima svoje krevete, i potrebno je da oni budu što udobniji, jer bolesna osoba provodi veći deo dana u njemu, ako ne i ceo dan. Postoje pacijenti koji ne mogu da ustanu iz kreveta, na primer, odmah nakon operacije, i nisu u stanju ni u toalet da odu. To može da potraje danima, i to je slučaj sa ljudima koji operišu kičmu, recimo.

Poznato je da postoje dekubitne rane, a to su rane koje se otvaraju na koži od pritiska koji stvara krevet, i od ležanja u istom  položaju. Ukoliko se bolesnik ne pomera i ne okreće na drugu stranu, ove rane vrlo lako mogu da se stvore, a ako se pravilno ne tretiraju, mogu da se inficiraju. Stoga se o dekubitnim ranama vodi posebna briga, previjaju se i neguju.

Upravo zbog svega navedenog, jako je važno da krevet bude udoban, prostran, komforan, tako da bolesnik može da se namesti kako njemu odgovara. Dušeci treba da budu adekvatne mekoće, a sam krevet treba da omogućava različite položaje.

Na primer, pacijenti koji ne ustaju iz kreveta, moraju biti pridignuti kada obeduju. Zbog toga krevet treba da ima više različitih poza, tako da se glava pacijenta podigne samo malo, ili da se osoba dovede u sasvim sedeći položaj.

Postoje bolnički kreveti kojima pacijent može sam da upravlja, i to pomoću daljinskog upravljača. Osoblje će ga upoznati sa funkcijama, i kako to sve da čini. To bi značilo da ne mora uvek da se poziva neko ko će pomoći, i nije neophodno da uvek dolazi sestra ili medicinski tehničar da bi bolesniku pomerili krevet, već on to može i sam da uradi i to onako kako želi i kako mu najviše odgovara.

bolnica krevet

Bolnički kreveti takođe imaju točkiće, tako da je moguće pomerati svuda krevet, kako se javi potreba za tim. Isto tako, stalak za infuziju se nalazi pričvršćen, te pacijent lako može da primi terapiju, opet bez napuštanja kreveta. Infuzija je jako važna, jer omogućava da bolesno lice lako nadoknadi vitamine, tečnost i elektrolite, pa se nakon davanja oseća mnogo življe, bolje i sa više energije. Iz tog razloga je ovaj stalak jako važan da ga bolnički krevet poseduje, a ne da osoba mora da ustaje, pa da kolicima bude prevezena do sale za infuziju i slično.

Ukoliko imate bolesnika koga negujete kod kuće, možete da kupite bolnički krevet koji ćete da koristite u svom domu. Oni nisu rezervisani samo za zdravstvene ustanove. Postoje pacijenti koji su hronični, i koji se leče od kuće, nakon što su pušteni iz bolnice. U bolnici se obično uspostavi dijagnoza, počne se sa lečenjem, sprovodi se terapija, a kada se proceni od strane lekara, da bolnički uslovi više nisu neophodni, kao ni nadzor medicinskog osoblja dvadeset četiri časa dnevno, tada može da se osoba otpusti kući i da nastavi lečenje u svom domu. Ovo je posebno slučaj sa starijim bolesnicima, kod kojih je bolest hronična i ima faze remisije, kada je oboleli u oporavku i mirnoj fazi.

Za porodicu obolelog, jako je važno da ovim bolničkim krevetom može lako da upravlja, pošto bi bilo teško bolesnu osobu staviti u običan krevet. Obični kreveti su za zdrave ljude, da se tako izrazimo, upravo iz razloga što imaju drugačije položaje, dušeke, nemaju ni deo mogućnosti koje pruža jedan bolnički krevet.

Krevet treba da ima takav dušek da je lako menjati posteljinu, jer je to često potrebno kod bolesnih osoba, održavati strogu higijenu. Ponovo ćemo pomenuti dekubitne rane, koje upravo nastaju iz razloga što bolesna osoba dugo leži na krevetu koji je običan, i gde je dušek možda tvrd, tako da on pritiska telo i onda se stvaraju te rane. One postaju sa vremenom sve dublje, i bolnije za osobu, tako da je neophodno da se tretiraju, a i da se krevet promeni.

krevet pacijent

Dakle, ako duže vremena osoba provodi u svom domu, a bolesna je, bolnički krevet je pravo rešenje za nju. Bolnički kreveti mogu da se kupe i da se iznajme, potrebno je da se raspitate oko detalja. Isto tako, u svom domu, osoba može da prilagodi bolnički krevet kada hoće da gleda TV program, da dođe u sedeći položaj, pošto je jako neprijatno stalno ležati i to izaziva vrtoglavicu i nesvesticu.

Lakše ćete održavati higijenu oko kreveta, posebno ako osoba uopšte ne može da ustane, ukoliko krevet ima točkiće, pa ćete jednim pokretom bolnički krevet pomeriti i počistiti ispod, oribati. Uslovi za bolesne osobe, kada je reč o higijeni, moraju da budu na visokom nivou, i da se vodi računa o svakoj sitnici.

Ukoliko se krevet iznajmljuje na duže vreme, cena je povoljnija, ali o detaljima morate dodatno da se informišete. Takođe, na sajtovima firmi koje se bave prodajom i iznajmljivanjem bolničkih kreveta, moguće je videti sve informacije koje su od značaja: veličina kreveta, dimenzije, koju težinu može da podnese, koje funkcije sve ima, od čega je izrađen – od kog materijala kostur kreveta, a od kog dušek i sve ostalo. Prikazane su i slike kreveta, kao i cene, način održavanja i sve ostalo što bi kupca bolničkog kreveta moglo da zanima.

Bolnice kupuju više kreveta, tako da tu postoje drugačije cene i određeni uslovi pri nabavci bolničkih kreveta.