DOBRA STVAR ILI JOŠ VEĆI PROBLEM

Tinejdžeri, odnosno adolescenti masovno beže sa Fejsbuka. Možda vam zazvuči kao neslana šala ili „horor“ film, ali je to, kako su pokazali rezultati „Facebook-Cambridge Analytic-a“, realnost.

 

Horor za Marka Zakerberga, ali važno pitanje za roditelje jer mladi korisnici ove društvene mreže beže sa Fejsbuka, jer se na nju priključuje sve veći broj njihovih roditelja.

beže sa fejsbuka

Čak 25 miliona adolescenata je u poslednje vrmee ugasilo Fejsbuk naloge ili je znatno smanjilo svoje aktivnosti na ovoj društvenoj platformi ne želeći da dođe u virtuelni kontakt sa svojim roditeljima.

Osećaju se da ih oni kontrolišu, i smatraju da im narušeno pravo da budu ono što žele kada misle da ih roditelji ne gledaju.

Šta su ro roditelji učinili? Da li su otvaranjem Fejsbuk naloga sprečili različite zloupotrebe kojima su izložena njihova deca na internetu pa su ih tako zaštitili? Ili su „direktnim potezom“ narušili most poverenja između njih i dece?

Šanse za jedno i drugo su ujednačene, ali stručnjaci smatraju da ove dve pojave ne moraju da budu u uzročno-posledičnoj vezi:

„Dvadeset prvi vek uvodi u živote svih nas elektronske mreže i mnogi su na tim društvenim mrežama prisutni bez obzira na godine. Svako sa svojim razlozima. Negde je logično da se deca brže adaptiraju na nove aplikacije, društvene mreže i idu dalje, otud napuštanje Fejsbuka. Ja to razumem kao potrebu da svako nađee neko svoje mesto u tom virtuelnom svetu u zavisnosti od interesovanja“, komentariše psiholog Radmila Grujičić.

Pa ipak, ako ste roditelj, a želite da otvorite nalog na Fejsbuku, recite to svom detetu, da ne bude neprijatnih iznenađenja na internetu.

Recite mu da to ne činite kako biste ga špijunirali i da ćete poštovati njegovu privatnost na ovoj društvenoj mreži. Istaknite da će do prijateljstva u virtuelnoj realnosti doći na dobrovljnoj bazi.

Kako ste već detetu predočili smernice o bezbednosti na internetu, možete onda i da pustite da bude samostalno na Fejsbuku?

Ukoliko smatrate da ima razloga za brigu, reagujte, ali ne „indirektnom“ kontrolom, i špijunažom preko liste prijatelja, već otvorenim razgovorom.