SLEDE KLINIČKA ISPITIVANJA

Za razliku od kontraceptivnih pilula za žene, pilule koje su za muškarce i sada su ispitane na miševima ne deluju hormonalno, već privremeno isključuju receptor za proizvodnju spermatozida.

 

Antibebi pilula, napravljena 60-tih godina, namenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju. To se sada polako menja, jer su američki naučnici po prvi put uspeli da razviju efikasne antibebi pilule za muškarce (muške miševe).

pilule za muškarce

Pilula ne deluje na hormone

Kontraceptivne pilule za žene deluju na hormone. U sebi sadrži kombinaciju estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija i samim tim trudnoća. Metoda je efikasna, ali veoma utiče na žensko telo.

Tokom ispitivanja kontraceptivne pilule za muškarce, istraživači su se takođe najpre usredsredili na hormonalni metod, pokušavajući da zaustave proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao velika neželjena dejstva i dovodio je do depresije, povećane telesne težine i povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Iz tog razloga se smatra da pilule koje ne deluju na hormone mogu da budu efikasnije i bezbednije.

Smanjen broj spermatozoida

Za takozvanu spermatogenezu, odnosno nastanak spermatozoida, je najpre odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije upravo se zasniva na receptorima tog vitamina.

Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri nedelje oralnog unosa novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99 odsto efikasno u suzbijanju trudnoće.

Proces nije trajan, te se četiri do šest nedelja nakon prestanka uzimanja pilule plodnost vraća. Nisu zabeležene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od učesnika studije Abdula Al Noman sa Univerziteta u Minesoti.

Sada istraživači žele da predstave nova otkrića Američkom hemijskom udruženju, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.

Profesorka Gunda Georg, koja je učestvovala u ispitivanju, smatra da bi antibebi pilula za muškarce mogla da stigne na tržište u narednih pet godina. „Nema garancija da će sve biti uspešno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi delovala i kod ljudi“, rekla je Georg.

Zaista efikasna i sigurna?

Da li će nova pilula biti sigurna i efikasna, pokazaće tek klinička ispitivanja na ljudima. Protein na koji pilula utiče nije zadužen samo za rast spermatozoida, već generalno ćelija u organizmu.

U naučnim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa skepsom. Iako američki tim nije zabeležio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da njih neće biti kod ljudi, rekao je Ričard Anderson sa Univerziteta u Edinburgu.

„Ako razvijate lek koji cilja na potpuno novi put signala, mislim da bi bilo mudro biti oprezan u pogledu bezbednosti“, kaže Anderson.

Skeptičan je i njegov kolega Ričard Šarpe. Mreža receptora na koje utiče vitamin A u organizmu igra veliku ulogu. „Mislim da je nemoguće da neko sredstvo koje utiče na te receptore neće imati neželjena dejstva“, kaže ovaj profesor sa Univerziteta u Edinburgu.

Profesorka Georg koja je učestvovala u studiji takođe je mišljenja da bezbednost kod životinja nije dokaz za bezbednost kod ljudi. Ona je istakla da se iz tog razloga vrše dalja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.

Izvor: DW.com