ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Kompjuterizovani štapići za jelo koji regulišu njegovu slanost te bi mogli da pomognu osobama koje bi zbog zdravstvenih razloga trebalo da smanje unos natrijuma u organizam.

 

Štapići za jelo, koje su u saradnji razvili profesor s japanskog Univerziteta Meiđi Homei Mijašita i proizvođač pića Kirin Holdings Co, utiču na poboljšanje ukusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-računar koji se nosi oko zgloba, poput narukvice.

štapići za jelo

Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane preneo natrijumove jone putem štapića za jelo do usta, gde se stvara osećaj slanosti, rekao je Mijašita.

„Kao rezultat tog procesa, slani ukus pojačava se za jedan i po put“, rekao je.

Mijašita i članovi njegova laboratorija istražili su različite načine kojima tehnologija može stimulisati ljudska čulna iskustva.

Naučnik je ranije razvio i TV ekran koji može oponašati različite ukuse hrane.

Štapići za jelo koji poboljšavaju ukus jela imaju poseban značaj za stanovnike Japana, u kojem tradicionalna ishrana favorizuje slanije ukuse.

Prosečan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je s povećanom učestalošću razvoja visokog krvnog pritiska, moždanog udara i ostalih bolesti.

“Da bismo sprečili razvoj spomenutih bolesti, morali bismo smanjiti količinu soli koju unosimo u organizam”, rekao je istraživač Kirina Ai Sato.

„Da bismo pokušali da izbegnemo korišćenje manje količine soli na konvencionalan način, morali bismo se u svakodnevnoj ishrani odreći ili barem smanjiti količinu svojih omiljenih namirnica i obroka ili preći na konzumaciju neslane i bljutave hrane“, kaže Ai Sato.

Mijašita i Kirin usavršavaju svoj prototip štapića i nadaju se da će uspeti da ih komercijalizuju već sledeće godine.