AC/DC

Istraživanja su se bavila analizom koja je muzika najbolja za slušanje tokom intervencija u operacionoj sali.

 

Slušanje rok muzike, tačnije benda AC/DC čini hirurge bržim i preciznijim, otkriva novo istraživanje.

muzika u sali

Puštanje njihove muzike kroz zvučnike gotovo je udvostručilo brzinu hirurga na određenim zadacima u operacionoj sali – bez uticaja na njihovu preciznost.

U ispitivanjima, oni koji su slušali „Highway To Hell“ i „T.N.T.“ skratili su vreme potrebno za „precizno rezanje“ sa 236 sekundi na 139 i bili su oko pet odsto bolji na testovima tačnosti.

Doktori su skoro 50 odsto brže zašivali rane kada su se u pozadini puštali hitovi Beatlesa „Hey Jude“ i „Let It Be“, ali pozitivan efekat je izgubljen ako su te numere puštane glasno.

Stručnjaci tvrde da popularne rok melodije poboljšavaju performanse ublažavajući stres, opuštajući mišiće, bore se protiv anksioznosti, pa čak i snižavaju krvni pritisak.

Vodeći istraživač Cui Jang sa Univerziteta Heidelberg, u Nemačkoj, naveo je u tekstu u časopisu Langenbeck’s Archives of Surgery: „Naši rezultati pokazuju da i soft rok i hard rok mogu poboljšati hirurške performanse.“

„Kod hard rok muzike, pozitivan efekat je bio posebno uočljiv kada se muzika puštala glasnije“, dodao je.

Pojasnio je da muzika visoke ritmičnosti može da obezbedi tempo za održavanje brzine izvođenja i na taj način poboljša performanse zadatka.

Muzika se pušta u skoro dve trećine operacija.

Izvor: Klix.ba