SMANJENA MIŠIĆNA MASA

Kako prolaze godine mi se lakše gojimo. Međutim, to nam se ne dešava zbog količine hrane koju unosimo, već iz jednog drugog razloga koji je više nego očigledan.

 

Mnogi su to osetili na sopstvenoj koži da s godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Da li ste se ikada pitali zašto se s godinama lakše gojimo? Odgovor na ovo pitanje zapravo nema veze s hranom i prehrambenim navikama.

lakše gojimo

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše gojimo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka, kaže dr Kerolajn Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.

Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30. godine, a taj proces nazvan sarkopenija ubrzava se oko četrdesete. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu trebaće manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo, objašnjava dr Apovijan.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Kerolajn Apovijan dala je 3 saveta kako sprečiti smanjenje mišićne mase:

1. Radite vežbe s tegovima barem dvaput nedeljno, povećavajući vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja.

2. Naspavajte se, jer san omogućava telu i mišićima da se obnove.

3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i živinsko meso, ali i biljni proizvodi poput tofua, leblebije, orašastih plodova i semenki.

Takođe, važno je ne preskakati obroke u želji da „sačuvamo“ kalorije za veći obrok kasnije.

Najbolje je jesti često, i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovito, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom, savetuje Džejslin Landon, glavna nutricionistkinja na institutu “Good Housekeeping”.

Izvor: Zadovoljna.hr