JAGNJEĆE PEČENJE NA SPANAĆU

Jagnjeće pečenje servirano na spanaću i sa prženim jajima na oko izgleda kao sasvim jednostavni specijalitet, ali tokom prazničnih dana može da bude odličan izbor za svečanu trpezu.

pečenje na spanaću

Sastojci:

1 jagnjeći prednji but
1 kilogram spanaća
4 jaja
1 glavica crnog luka
1 litar mleka
1 češanj belog luka
2 kašike brašna
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Butu odstranimo unutrašnju kost. Meso posolimo, pobiberimo, uvijemo u rolat i učvrstimo kuvarskim koncem. Stavimo meso u keramičku posudu za pečenje i poprskamo uljem.

U posudu sipamo 150 mililitara vode i stavimo u rernu. Pečemo 60 minuta na 200 stepeni. U provrelu, posoljenu vodu, u šerpi na šporetu, stavimo spanać da se obari. U drugoj šerpi, na šporetu, na zagrejanom ulju pržimo sitno isečen crni i beli luk. Obaren i isceđen spanać sitno isečemo i dodamo u šerpu sa lukom. Dodamo 2 kašike brašna, sipamo mleko, posolimo, pobiberimo i promešamo.

U tiganju na zagrejanom ulju jedno po jedno ispržimo, posoljena, jaja na oko. Ispržena jaja stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću.

Na jednu stranu činije za serviranje stepenasto poređamo jaja ispržena na oko. Na drugu stranu serviramo spanać. Mesu odstranimo konac i isečemo na parčad koju stepenasto poređamo po spanaću. Na svako žumance stavimo po zrno bibera, a na belanca po dva lista vlašca.

Prijatno!