HIT SA ULICA SEULA

Korejski tornado omlet, jelo koje je naprečac osvojilo ceo svet, zahteva malo vežbe i strpljenja da bi se postigao rezultat kao u street food restoranima u Seulu.

 

Tornado omlet, korejsko „street food“ jelo od jaja i pirinča, zaludelo je svet poslednjih nedelja i meseci.

tornado omlet

Saveta i trikova kako da ga napravite je bezbroj – što nimalo ne čudi, jer ako ste već probali da ga napravite, videli ste da nije baš tako lako kao što izgleda. Malo vežbe i strpljenja svakako će pomoći, a uz nekoliko caka koje vam donosimo uspećete da naterate vaš tornado omlet da se zavrti i zadrži oblik.

Za pripremu ovog jela biće vam potrebna dva štapića za jelo i tiganj koji se ne lepi, a od sastojaka jaja, so, voda, ulje i malo kukuruznog skroba. Priprema je laka, jer se svi sastojci samo pomešaju i dobro umute štapnim mikserom, pa ostave da odstoje pola sata. Zatim se u zagrejano ulje doda mešavina napravljena od tri jaja, jedne kašike vode, prstohvata soli i jedne pune kašike skroba, a kada ivice postanu bele i pahuljaste, tada počinje „tornado“ odnosno, to je trenutak kada treba da počnete da okrećete štapiće. Probajte, ali možda će vam biti lakše da umesto štapića okrećete sam tiganj.

Svakako, najvažniji trik je postepeno ubrzavanje jačine okretanja ili štapića ili tiganja dok se omlet pravi na srednjoj do jakoj vatri. Kada je gotov, dovoljno je samo da ga začinite solju i biberom, možda sa još malo seckanog vlašca, a ukoliko želite možete da ga poslužite tradicionalno kao u Koreji, na prženom pirinču sa povrćem ili mesom (za ovo je najbolje koristiti jasmin ili basmati pirinač – oba su dugog zrna), ili pirinač koji je prethodno skuvan u malo manje vode nego obično.

Ako ovo pisano uputstvo nije dovoljno, možete pogledati i video zapis sa preciznim uputstvom za pravljenje ovog relativno jednostavnog i veoma autentičnog azijskog jela.

Prijatno!

Izvor: Vinoifino.rs