IMA I SMRTNIH ISHODA

Bolest jetre nepoznatog porekla, koja napada decu, vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliža Srbiji!

 

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se misteriozna bolest jetre koja pogađa mališane proširila u 11 zemalja EU, među kojima je i Rumunija. Svakom desetom zaraženom detetu bila je neophodna transplantacija jetre, a zabeležen je i jedan smrtni ishod.

bolest jetre

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži Srbiji! Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom bolesti!

Podsetimo, prošle nedelje je ova virusna infekcija bila registrovana u četiri evropske zemlje, dok su naši lekari rekli da za sada infekcija nije registrovana kod nas, te i da se najverovatnije radi o hepatitisu A, to jest infektivnoj žutici, koja se u našoj zemlji javlja sporadično, jako brzo se širi i veoma je zarazna. SZO je u subotu saopštila da se bolest proširila u 11 evropskih zemalja, a među njima je registrovan i prvi slučaj u Rumuniji.

– Od 21. aprila 2022. godine prijavljeno je najmanje 169 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla iz 11 zemalja EU i Amerike. Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske (114), Španiji (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (manje od pet), Holandija (4), Italija (4), Norveška (2), Francuska (2), Rumunija (1) i Belgija (1) – navodi se u saopštenju SZO i dodaje da su zaražena deca starosti od mesec dana do 16 godina.

– Za 17 zaražene dece (otprilike 10 odsto) bila je neophodna transplantacija jetre, a prijavljen i najmanje jedan smrtni ishod – upozoravaju iz SZO. Iz ove organizacije navode da su u toku istraživanja kako bi se utvrdio pravi uzrok akutnog hepatitisa kod dece, a sumnja se da je u pitanju neki novi, do sada nepoznat adenovirus.

Bol u stomaku, dijareja i povraćanje

Iz SZO navode da su pojavi teškog akutnog hepatitisa i povećanih nivoa enzima jetre AST ili ALT i žutice kod mnogih zaraženih mališana prethodili gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje. Većina registrovanih zaraženih nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji izazivaju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva zaražene dece, navodi se u saopštenju SZO.

Naime, od 169 zaražene dece adenovirus je otkriven kod najmanje 74 njih, i to uglavnom adenovirus tip 41, pri čemu je najmanje 19 dece imalo istovremeno i koronavirus.

– Iako je adenovirus trenutno jedna hipoteza za osnovni uzrok, to ne objašnjava u potpunosti težinu kliničke slike. Infekcija adenovirusom tipa 41 ranije nije bila povezana s takvom kliničkom slikom. Adenovirus tip 41 obično se manifestuje kao dijareja, povraćanje i groznica, često praćeni respiratornim simptomima.

Iako su postojali izveštaji o slučajevima hepatitisa kod imunokompromitovane dece sa adenovirusnom infekcijom, nije poznato da je adenovirus tipa 41 uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece – navode iz SZO i dodaju da većina zaražene dece nije primila vakcinu protiv kovida, što odbacuje hipotezu da je akutni hepatitis možda posledica vakcinacije.

Pedijatar Milićević: Napada tkivo jetre

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da se kod nas akutni hepatitis najčešće javlja sporadično: – Nadajmo se da se infekcija neće proširiti i kod nas. Ukoliko dođe, mogla bi da napravi ozbiljan problem jer virus napada direktno tkivo jetre. Kako je reč o bolesti prljavih ruku, poznatija je i kao infektivna žutica. Ova infekcija napada jetru, tačnije, dolazi do upale tkiva jetre i vrlo lako se prenosi i na starije.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže da se najverovatnije radi o epidemičnom hepatitisu, u našem narodu poznatijem kao zarazna žutica, koja se najčešće prenosi prljavim rukama.

– Što se tiče mera prevencije, najbitnija je higijena ruku, ali ova bolest može da se prenese i zagađenom hranom ili vodom. Ukoliko je u pitanju zagađena voda, to jest hidrična epidemija, infekcija je veoma zarazna i jako brzo se širi, pogotovo u vrtićima, školama, pa i kod starijih u kafićima ili restoranima. U pitanju je akutna upalna bolest jetre koja je uzrokovana malim RNK virusom koji se prenosi fekalno-oralnim putem – kaže prof. dr Ranković i dodaje:

– Simptomi infekcije koji su i prvi alarm za roditelje jesu slabost, malaksalost, povišena temperatura u pojedinim slučajevima, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača. Stolica postaje bela, dok je mokraća tamne boje, kako medicinari kažu – boje piva.

Simptomi hepatitisa:

  • slabost
  • malaksalost
  • povišena temperatura
  • gubitak apetita
  • mučnina
  • povraćanje
  • žuta prebojenost beonjača
  • bela stolica
  • tamna mokraća