JEDINSTVEN PODUHVAT

U Kovačici se ove godine obeležava 220 godina od doseljavanja Slovaka. Taj veliki jubilej slikari će obeležiti tako što će zajednički uraditi Moja jedinstvena Kovačica, sliku velikog formata za Galeriju naivne umetnosti, i prikazati je na proslavi u maju. Radovi na tom delu su u toku.

 

Ulje na platnu pod nazivom Moja jedinstvena Kovačica radi 19 slikara, članova Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, Padine i Opova.

moja jedinstvena kovačica

Predstavljaju sećanje na dolazak Slovaka u ove krajeve 1802. godine.

Delom dominira crkveno zdanje, a tu su i salaši, seljaci, prizori iz njihovog života nekad, stari običaji.

„Predstavljam rad i život ovde u Kovačici, rad seljaka i malo igru dečiju, folklor, crkvene običaje, rad na njivi, mrtvu prirodu i slične teme“, rekla je slikarka Marina Petrik.

„Ja ću slikati bundeve. Moj simbol plodnosti u Banatu su bundeve. To je vrlo čest motiv nas slikara. Nekako bundeva podseća na plodnost, rodnost, blagorodnost, a Vojvodina je prepuna toga“, kaže slikar Drago Terzić.

Kovačički umetnici su već uradili nekoliko zajedničkih slika velikog formata, ali ovo je prva koja će ostati u opštinskoj Galeriji.

„Svako od slikara je prepoznatljiv po svojoj sopstvenoj tematici i originalnosti koju stavlja na platno, ali sve to mora da se ukomponuje u jednu zajedničku sliku“, izjavila je direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolnaj Barca.

„Ova velika slika nije skup 20 slika, nego je to jedna slika koju radi 20 slikara. Da bi se usaglasili na njoj, da bi pokazali ono što najbolje znaju, a to je ljubav prema svom mestu i slikarstvu“, rekao je slikar Štefan Varga.

Posetioci Galerije sliku će moći da vide od 14. maja, kada će biti održana proslava 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačicu.

Izvor: RTS