VOZ USKOTRAČNE PRUGE

Prvi ovosezonski voz „Nostalgija“ ispunili su putnici iz Srbije, a već u popodnevnoj vožnji bilo je i stranaca.

 

Prepodnevnim polaskom voza „Nostalgija”, u čijim vagonima se vozilo 110 putnika, počela je juče sezona na uskoj muzejsko-turističkoj pruzi „Šarganska osmica”, redovnom linijom Mokra Gora ‒ Šargan Vitasi ‒ Mokra Gora.

nostalgija

Dva polaska biće svakodnevno do 31. oktobra (10.30 i 13.30), tokom leta i treći redovan (16.10), a po potrebi i vanredne vožnje. Cena vozne karte je nepromenjena: 1.000 dinara za odrasle, 500 za decu.

Prvi ovosezonski voz ispunili su putnici iz Srbije, a već u popodnevnoj vožnji bilo je i stranaca. Za period koji predstoji ima najava dolazaka inostranih grupa (uz domaće koje preovladavaju): zna se za sada da će redovni biti ljubitelji železnica iz Poljske, a „Osmici” su uvek verni i iz drugih država.

U Muzejsko-turističkom kompleksu „Šarganska osmica” kažu da su se dobro pripremili za novu sezonu. Spremne su lokomotive, vagoni, stanični i drugi objekti, restorani u Mokroj Gori i na Jatarama, smeštajni kapaciteti Konačišta „Osmica”.

– Zbog velikog interesovanja gostiju za boravak u Mokroj Gori, proglašenoj krajem prošle godine za najbolje turističko selo sveta, „Infrastrukture železnica Srbije” ulažu i u novi smeštaj. Upravo se pored stanice Mokra Gora oprema šest novih bungalova sa apartmanima, od kojih će četiri biti otvorena za prvomajske praznike, a preostala dva do kraja godine – rekla nam je Aleksandra Milutinović, upravnica MTK „Šarganska osmica”.

U prošlogodišnjoj sezoni vožnji, podsećamo, ovom atraktivnom muzejsko-turističkom železnicom vozilo se za osam meseci ukupno 45.000 putnika. Uglavnom domaćih, zbog epidemijske situacije, mada ni stranci nisu izostali (iz Rusije, država EU, Indije, Emirata, SAD). Prethodne godine bile su berićetnije kad je reč o broju putnika, ali ovde nisu nezadovoljni ni tom sezonom, s ozbirom na ograničenja u nepovoljnim okolnostima. Tu godinu ovde pamte i po novini da svake subote prvi voz na „Šarganskoj osmici” vuče lokomotiva „parnjača”, što je zainteresovalo ljubitelje muzejskih železnica.