NE VALJA AKO SE OSEĆA

Farmaceut Đulija Gerini otkriva koji su to telesni mirisi na koje bi trebalo da obratite pažnju, kao i šta bi oni mogli da znače za vaše zdravlje.

 

Bavljenje problemima lične higijene tela može biti neprijatno, ali ne dozvolite da vas to spreči da tome poklonite posebnu pažnju. Farmaceut Đulija Gerini vam otkriva koji su to telesni mirisi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

telesni mirisi

– Kada primetite neobičan miris na telu, jedna od najgorih stvari koje možete da uradite jeste da se nadate da će on vremenom nestati. Imate obavezu prema sebi i ljudima oko sebe da što pre otkrijete njegov uzrok i dobijete adekvatnu terapiju za rešavanje problema – rekla je Gerinijeva.

1. Smegma

Primetili se gustu, sirastu i beličastu supstancu na svom telu? Radi se o smegmi, koja miriše baš kao i što izgleda.

– Ona je posledica nedovoljno dobre intimne higijene kod muškaraca (pre svega onih neobrezanih), posebno u predelu prepucijuma. Smegma nastaje kao mešavina otpalih mrtvih ćelija kože, ulja koje naša koža prirodno proizvodi i vlage, koji se nakupljaju oko genitalija. Takođe može zahvatiti i žene, i to između nabora vulve i oko klitorisa. Muškarci i žene bi trebalo da peru svoje genitalije najmanje jednom dnevno toplom vodom – kaže Đulija.

Kada su žene u pitanju, Đulija dodaje:

– Sapun nije striktno obavezan, ali ako odlučite da ga koristite onda koristite nežne sapune, pogodne za higijenu intimne regije, kako biste izbegli iritaciju koja može narušiti vašu pH ravnotežu osetljive sluzokože i dovesti do gljivičnih infekcija. Perite samo spoljašnji deo vagine, vulvu, a ne unutrašnjost. Ako primetite sirastu, gustu, belu supstancu i čudan miris koji dopire iz vaših genitalija, možda bi trebalo da poboljšate higijenu ili posetite lekara ako se pojave drugi simptomi, kao što su crvenilo i otok.

2. Vaginalni sekret

Ako vaša vagina miriše čudno, možda postoji problem.

– Bakterijska vaginoza je zapaljenje uzrokovano prekomernim razmnožavanjem bakterija koje se nalaze u vagini. Sekret, uopšteno govoreći, postaje sivo-bele boje i ima vodenastu teksturu i miris pokvarene ribe. To može biti uzrokovano mnoštvom okidača, između ostalog menstruacijom, intimnim odnosom s novim partnerom ili korišćenjem parfimisanih proizvoda za pranje – objašnjava Đulija.

Za lečenje ili potpuno izbegavanje ovih simptoma, Đulija preporučuje proizvode na bazi probiotika, koji mogu sprečiti bakterijsku vaginozu radeći na obnavljanju prirodne vaginalne flore.

– Takođe, proizvodi poput vaginalnog gela vam mogu pomoći u uklanjanju infekcije – dodaje Đulija.

Bioderma krema za osetljivu kozu

3. Stopala

Ako ste se ikada zapitali koji deo vašeg tela je pravi raj za bakterije, znajte da su to vaša stopala.

– Naša stopala u većini slučajeva na sebi imaju dva zaštitna sloja, čarape i cipele, te sav znoj koji smo proizveli ostaje zarobljen. Na našim stopalima ima 250.000 znojnih žlezda, što je u odnosu na veličinu prekrivene površine više nego bilo gde drugde na našem telu. Što više ćelija kože bakterije mogu da „pojedu“, to se ovaj neprijatan miris više širi. Pokušajte da izbegavate sintetičke čarape i obuću od plastičnih materijala. Oni vašim stopalima ne dozvoljavaju da dišu, a to predstavlja pravu gozbu za svaku bakteriju koja se nađe na vašim tabanima i prstima – kaže Đulija.

4. Znoj

Neprijatan miris znoja nije samo posledica loše higijene.

– Dok su nedostatak higijene i prekomerno znojenje najbliže povezani sa neprijatnim telesnim mirisom, promene u vašoj ishrani, životnoj sredini, hormonima i upotreba lekova takođe mogu to da izazovu. Najčešće se javlja tokom puberteta. Neprijatan miris znoja izazivaju bakterije koje razgrađuju proteinske molekule u znoju. To se može desiti bilo gde na vašem telu, iza ušiju, na stopalima, ispod pazuha ili u predelu anusa – kaže Đulija.

– Obratite pažnju na drastične promene u znojenju, kao što je hladan znoj, znojenje u neredovnim intervalima ili znojenje noću – savetuje Đulija.

Najčešći uzroci noćnog znojenja su simptomi premenopauze ili menopauze, određeni lekovi, poput steroida, medikamenti protiv bolova i antidepresiva, ali i anksioznost. Ako ste zabrinuti, potražite savet i pomoć lekara.

5. Curenje iz bradavica

Kada je u pitanju iscedak iz bradavica, od vašeg pola će zavisiti to da li bi trebalo da se zabrinete ili ne.

– Muškarci koji su uočili iscedak odmah bi trebalo da se obrate izabranom lekaru jer kod njih ta pojava nije normalna, niti očekivana. Kod žena to može biti malo manje alarmantno, ali svakako vredi znati znakove na koje bi trebalo obratiti pažnju. Jedan od najizrazitijih znakova da problem možda postoji jeste miris, jer nije prijatan. Vaša dojka ne bi trebalo da curi ukoliko ne dojite, posebno ako se to desi bez primene pritiska – upozorava Đulija.

Izvor: Srećna Republika