SPECIFIČNO OSTVARENJE

Kreatori filma „Nerazumevalica“ su kroz bajkovit prikaz pokušali da približe široj publici glavni problem dece i osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju.

 

Igrani film „Nerazumevalica“ je projekat Udruženja Svitac koje realizuje projekte koji imaju za cilj da promovišu decu i omladinu sa invaliditetom, kao i samu suštinu inkluzije.

nerazumevalica

Film kao jedinstveno ostvarenje u svetskoj kinematografiji upravo potvrđuje da je inkluzija osoba sa invaliditetom ne podrazumeva samo oblast obrazovanja, već mnogo više sfera u kojima postoji prostor za njihovo angažovanje.

Kreatori filma su kroz bajkovit prikaz pokušali da približe široj publici glavni problem dece i osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju (autizam, pervazivni poremaćaj, intelektualna ometenost, Aspergerov sindrom…), a to je nerazumevanje jezika. Ekipa koja je realizovala ovaj projekat broji dvadeset dvoje stručnjaka iz sveta filma, muzike, tonske i video produkcije.

Radnja filma je stavljena u imaginarnu zemlju Unija, kojom vlada Mudrožica – čarobnica Zemlje. Ona je rasporedila svoje moći svojim stanovnicima: Uraganopolcima, Vatronošama, Vodoplavama, Tvrdostencima, Sivopescima i Listodržcima, da bi stalno živeli u miru, ali njena snaga kreće da slabi. Da bi otkrili šta se dešava, dva maga Maglist i Maglust šalju svoje pomoćnike u sve delove Unija.

Film ruši predrasude da za inkluziju nema prostora u projektima koji tradicionalno nisu teren za angažovanje osoba koje imaju nedostatak u razvoju. Ovaj projekat afirmiše njihovo razumevanje, ponašanje i učestvovanje. Kao pionirsko ostvarenje, film ima za cilj da upravo kroz prikazivanje i na međunarodnim festivalima, koji su u planu, doprinese promociji inkluzije na primeru iz naše zemlje. Upravo sa idejom da jezik ne bude prepreka, film će imati mogućnost prikazivanja kako sa srpskim tako i sa engleskim titlom. U ovom dugometražnom filmu, u trajanju od 78 minuta, glumi četrdeset četvoro dece i omladinaca, od kojih trideset troje ima neki oblik invaliditeta. Projekat je podržan od strane Ministarstva pravde.

Do premijere ostalo je još malo vremena, pa u međuvremenu zavirite u svet „Nerazumevalice“ i pogledajte trejler.