LOŠA EMOCIJA

Iguman Trifun kaže da je očaj naš neprijatelj i treba ga posmatrati samo kao emociju koja dolazi od zloga, dok su nada i oproštaj emocije koji dolaze od Boga.

 

Ovako je iguman Trifun govorio šta su očaj i malodušnost.

očaj

Ljudski je biti malodušan kada podlegnemo iskušenjima, kada ne uspemo da ispunimo svoje moralne, etičke i duhovne standarde. Naša Pravoslavna vera uči da moramo biti saosećajni prema drugima, brzi na praštanju, uzorni u svom hrišćanskom životu i uvek pokazivati svetu da pripadamo Hristu. Ipak, ne uspevamo sve vreme da živimo prema Božijim zapovestima, ne izgledajući ništa drugačije od pagana.

Gledamo primere svetitelja i pitamo se zašto smo tako daleko od njihovog Hristolikog življenja po Jevanđelju. Iznova i iznova tonemo u blato i blato greha, postajući slomljeni, potlačeni i bolesni. U svojoj slomljenosti izdajemo Jevanđelje, sopstvene standarde, ponašanja i očekivanja drugih.

Znamo istinitost reči: „Nema nikog dobrog osim Jednog, to jest Boga (Matej 19:17)“, zato što iznova i iznova propadamo u sopstvenoj prividnoj nesposobnosti da živimo kako verujemo.

Znamo da smo pozvani na svetost od strane Hrista i da nam On daje snagu, hrabrost, pa čak i sposobnost da živimo svoj život u svetosti. Ipak, koliko god se trudili, otkrivamo ne živimo u potpunosti po Jevanđelju, da ga ne svedočimo pred drugima i razočaravamo prijatelje i porodicu ponašanjem, koje je sve, samo ne primer življenja po Jevanđelju. Slomljeni smo, na granici očaja.

Ipak, čak i dok se borimo sa svojim gresima, moramo zapamtiti da nas je Bog posebno stvorio za učešće u Njegovom Božanstvu. On nas je pozvao i postali smo carski narod, posebno stvoren da učestvuje u Božjem životu. Ključ ovog života u Bogu nalazi se u pokajanju. Čak i u svoj našoj slomljenosti, ne smemo se prepustiti malodušju, jer naš Spasitelj brzo oprašta. Kada otkrijemo da smo lišeni blagodati Božije, moramo se pokajati, znajući da je Bog brz na praštanju.

Kada smo slomljeni, očaj je neprijatelj i treba ga posmatrati samo kao emociju koja dolazi od zloga. Nada i oproštaj su darovi koji dolaze od Boga. U onim vremenima kada nismo uspeli u svom hrišćanskom pozivu, moramo prihvatiti nadu koja dolazi sa pokajanim srcem, i u našoj slomljenosti, sećati se da uvek treba da čuvamo svoja srca i umove znajući da imamo Boga koji brzo prašta.

Očaj je neprijatelj našeg spasenja, jer u očaju zli želi da verujemo da nema ni nade, ni spasenja. U svojoj slomljenosti, moramo okrenuti pogled ka našem Spasitelju i Njegovoj žrtvi, Onome koji nas izdiže iz naše slomljenosti, čineći nas celim i darujući nam oproštaj i život.

Izvor: Findglocal.com