PIRAMIDALNA ŠEMA

U SAD otkrivena je vinska prevara pomoću koje su kolekcionari vina u toj zemlji oštećeni za 99.4 miliona dolara!

 

Piramidalna šema (vinska prevara) u čijem centru je bila nepostojeća kolekcija vrhunskih vina ojadila je kolekcionare i investitore u Sjedinjenim Američkim Državama.

vinska prevara

U SAD otkrivena je vinska prevara, „piramidalna šema“ pomoću koje su kolekcionari vina u toj zemlji oštećeni za 99.4 miliona dolara! Stiven Barton i Endrju Fuler, kako prenosi Decanter, suočeni su sa kaznom do 20 godina zatvora zbog prevare koju su izveli preko kompanije po imenu Bordeaux Cellars.

Barton i Fuler ponudili su kolekcionarima vina opciju da zarade velike sume novca preko ulaganja u zamašnu kolekciju vina koja je, kako su tvrdili, sadržavala etikete kao što su Domane de la Romanee-Conti i Screaming Eagle. Nikakva kolekcija vina, naravno, nije uopšte postojala, što je i bila srž ove piramidalne šeme: prikupljen novac od novopridošlih kolekcionara distribuirao se onima koji su se u šemu uključili ranije, sve dok 2019. Barton i Fuler nisu obustavili dalja plaćanja kamata, što je slučaj sa svim šemama ovog tipa.

– Za razliku od vrhunskih vina za koja su tvrdili da ih poseduju, laži ova dva čoveka nisu dobro ostarila – rekao je okružni tužilac i dodao:

– Optuženi su prevarili investitore tako što su im ponudili omamljujuće privlačnu opciju za investiranje, koja je kao zalog imala vredne boce vina. Ponuda je bila suviše dobra da bi bila istinita – rekao je tužilac.

Barton i Fuler nisu, navodi Decanter, novajlije u svetu vinskih prevara, a ovog puta su pribegli vekovima starom triku prevaranata: predstavili su se kao aristokrate. Fuler je, kako se navodi u tekstu optužnice, promenio prezime u Velsli – porodično prezime vojvode od Velingtona.

Fuler, građanin Velike Britanije, trenutno se nalazi u pritvoru u Londonu, gde čeka postupak ekstradicije. Za Bartonom se još traga.

Izvor: Vinoifino.rs