UKOČENOST POSLE SPAVANJA

Simptomi koje izaziva paraliza sna razlikuju se od čoveka do čoveka, ali najčešći zajednički simptom je taj da se ne možete pomeriti iako ste budni.

 

Ako ste se ikada probudili svesni svoje okoline i činjenice da ne spavate, no uprkos tome niste se mogli pomeriti, a možda ste začuli glasove ili čak videli stvari koje nisu u sobi, verovatno ste doživeli fenomen koji se zove paraliza sna.

paraliza sna

– Paraliza sna je bihejvioralno stanje u kojem ste svesni, ali su vam mišići paralizovani. Reč je o vrlo neugodnom stanju u kojem se ne možete pomerati i pritom ste svesni svoje nemogućnosti da aktivirate mišiće – objašnjava psihijatar i stručnjak za spavanje dr Erik Nofzinger.

Uz to se ponekad mogu javiti halucinacije, ali nema sumnje kako je reč o zastrašujućem stanju, a pojedinci ga čak pripisuju svojim navodno nadnaravnim sposobnostima te opisuju kako su pritom videli demone ili komunicirali s njima.

Međutim, šta zapravo uzrokuje takvo stanje i postoje li načini da ga izbegnete? Stručnjaci objašnjavaju kako se nositi s ovim problemom.

Šta uzrokuje paralizu sna?

Neuropsihološkinja dr Sanam Hafiz iz Njujorka smatra da paralizu sna uzrokuje stanje između budnosti i sna. Obično se paraliza mišića pojavljuje tokom REM faze sna koju stručnjaci povezuju sa sanjanjem.

– Ta paraliza štiti čoveka i onemogućuje njegovo kretanje tokom snova, pa omogućava da ostanu mirni tokom odmora – kaže dr Hafiz.

Tokom paralize sna takvo stanje proživljavate iako ste budni. Niko ne zna sa sigurnošću zašto se javlja paraliza sna, a pojedini stručnjaci je povezuju sa porodičnim nasleđem. Ukoliko je neko od članova porodice patio od tog stanja, postoji verovatnoća da će je doživeti i potomci. Dr Hafiz takođe smatra kako je stanje povezano sa mentalnim tegobama poput teskobe, panike i bipolarnog poremećaja.

– Važno je istaći da je paraliza sna vrlo retko povezana sa psihijatrijskim bolestima – kaže dr Hafiz.

Koji su simptomi paralize sna?

Simptomi se razlikuju od čoveka do čoveka, ali najčešći zajednički simptom je taj da se ne možete pomaći iako ste budni. Doktorka Hafiz kaže da pojedinci mogu iskusiti teškoće s disanjem, pritisak u grudima i halucinacije koje uzrokuju strah.

– Halucinacije su najčešće privremene i prouzrokovane neurološkim smetnjama u vreme kad se javljaju. Možemo ih svrstati u tri kategorije. U prvoj su kategoriji halucinacije povezane sa osećajem pretećeg prisustva, kad imate osećaj kao da je još neko u sobi. U sledećoj su kategoriji halucinacije povezane s osećajem pritiska u grudima kada imate utisak kao da se gušite, a često su obe kategorije halucinacija povezane i zbivaju se istovremeno – kaže dr Hafiz dodajući kako treću grupu halucinacija čine one zbog kojih imate utisak da se krećete ili uključuju vantelesna iskustva.

Iako je reč o vrlo neugodnim osećajima, dr Hafiz objašnjava kako je reč o iskustvu koje ne predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.

Kako se leči paraliza sna?

– Najbolje što možete učiniti kako biste sprečili paralizu sna je dobra higijena spavanja, kao i redovno opuštanje pred spavanje poput kupke. Smanjite unos alkohola i kofeina, uklonite sve električne uređaje najmanje tri sata pre spavanja – savetuje dr Nofzinger, objašnjavajući da ćete na taj način smanjiti potencijalne faktore koji doprinose paralizi sna poput neispavanosti, teskobe i stresa.

– Proverite koji bi stresori mogli da smetaju vašem urednom spavanju – ističe dr Nofzinger.

Ako je pak reč o hroničnim problemima, stručnjaci se slažu kako valja potražiti savet lekara. Dr Hafiz preporučuje razgovor sa terapeutom, dok dr Nofzinger savetuje konsultacije sa stručnjakom za spavanje.

– Lekar koji se bavi spavanjem može ustanoviti postoje li neka stanja koja uzrokuju paralizu sna, poput narkolepsije. Međutim, svakako umiruje činjenica da paraliza sna nije trajno stanje – kaže on.

Stoga, kako biste je izbegli, probajte metode koje će omogućiti lakše uspavljivanje i čvršći san, a ako vam to ne polazi za rukom, potražite savet stručnjaka.

Izvor: 24sata.hr