STOVARIŠTE SMEĆA

Za sada nepoznate osobe, prema tvrdnjama žitelja Padinske skele, od početka marta su na mestu gde je bila šećerana „Dimitrije Tucović” dovukle više od pedeset kamiona različitog otpada.

 

Kapije Prve srpske šećerane „Dimitrije Tucović” osnovane daleke 1898. godine zatvorene su decenijama. Čuvena Šećerana na Čukarici gde se proizvodio kristal i šećer u kocki zamandaljena je još 1983, a pre nekoliko godina vrata je zatvorio i veliki pogon u Padinskoj skeli.

šećerana

Osim što je bilo dosta loših pokušaja privatizacije, ali i nelegalnog zauzimanja državnog zemljišta u Padinskoj skeli, ovaj prostor na levoj obali Dunava bio je napušten od svih. Sada je, nažalost, postao i divlja deponija.

Iza kapija šećerane, kako saznajemo, istovara se komunalni i građevinski otpad.

– Građani su nas zvali i rekli da gotovo svakodnevno u krugu Prve srpske fabrike šećera „Dimitrije Tucović” u Padinskoj skeli kamioni izbacuju otpad. U krug fabrike je jedino moguće ući uz odobrenje obezbeđenja, a kako znamo, sve je pokriveno video-nadzorom. Rečeno nam je da vozači kamiona uz određenu novčanu naknadu od oko 1.000 dinara imaju mogućnost da uđu u krug fabrike i tamo istovare smeće. Sve je počelo u martu i za desetak dana na nekoliko mesta istovareno je oko pedesetak kamiona. Zbog toga smo o ovome obavestili Sekretarijat za inspekcijske poslove grada – rekao je Zoran Janković, iz Udruženja građana „Eko- Pančevački rit”.

Najviše smeća, tridesetak kamiona, izbačeno je na oko 500 metara od glavne kapije. Polovina otpada je iskipovana na zemlju, a polovina u bazen s vodom. Veća količina otpada nalazi se kod drugog ulaza u fabriku koji nije u funkciji.

– Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su da su inspektori za zaštitu životne sredine 21. marta izlazili na teren i da su određene količine otpada zatekli u okviru kompleksa, ali van njega, uz ogradu. I oni su kazali da je prostor pod nadzorom čuvara. Kako stoji u odgovorima koje su nam poslali, radnik obezbeđenja koga su zatekli tamo napomenuo im je da su čuvari više puta osujetili pokušaje istovaranja smeća iz kamiona i da je takva situacija poslednji put sprečena u januaru. Taj radnik im je takođe rekao i da se gomile otpada u krugu fabrike nalaze godinama. U trenutku kada je inspekcija bila u fabrici nije bilo kamiona sa otpadom pa zbog toga oni nisu mogli da primene propise iz Zakona o upravljanju otpadom i drugih srodnih zakona iz tog domena – kaže Janković i ističe da će se udruženje zbog ovog problema obratiti i policiji.

Nadamo se da će policija sprovesti detaljniju istragu i utvrditi šta se tačno dešavalo na ovoj lokaciji. Da li je istina da kamioni natovareni smećem ulaze u krug fabrike, kada i pod kojim okolnostima, i da li je izbačeno smeće u krugu fabrike tu smešteno godinama.

Po zakonu o kretanju otpada, pravna lica trebalo bi da sklope ugovore sa licenciranim operaterima ili JKP „Gradska čistoća” da bi im oni uklanjali otpad. U slučaju da to rade privatna lica oni mogu angažovati „Gradsku čistoću” da otpad preuzme od njih kako bi on bio prosleđen gde treba – na novu gradsku sanitarnu deponiju. Izgleda da mnogi zaobilaze sve zakonske procedure i otpad za „jednu crvenu”, bez ikakvih sankcija, izbacuju gde im se ćefne.

Fabrika na istom mestu četiri decenije

Pogon Industrije šećera i vrenja „Dimitrije Tucović”, naslednika Prve srpske šećerane, otvoren je u Padinskoj skeli 1982. godine posle zatvaranja fabrike na Čukarici odakle je prenet i deo opreme. Dnevni kapacitet prerade šećerne repe u Padinskoj skeli bio je više od 6.000 tona. Fabrika je imala sopstvenu energanu na gas i mazut, trafostanicu, betonske bazene, magacine, silose, administrativnu zgradu i restoran, a bili su priključeni na drumsku i železničku mrežu. U blizini nje se nalazilo oko 80.000 hektara obradive zemlje na kojoj se uzgajala šećerna repa.

Fabrika je otišla u stečaj 2007. godine po odluci Trgovinskog suda. Od tada je pokušano da se šećerana i na Čukarici i u Padinskoj skeli proda u paketu, ali se to nije ostvarilo. Objekat Šećerane na Čukarici je zaštićen i postaće kulturni centar.

Izvor: Politika.rs