DETOX SLATKIŠ

Jednostavan recept za posni puding bez mleka i skroba. Kako da napravite veganski chia puding od čia semenki i dodataka

 

Pogledajmo recept kako da napravite posni puding bez mleka i bez skroba. To je posni puding koji nema puno šećera u sebi i može se konzumirati kao detox slakiš. Zar je to moguće, puding bez šećera, gde to ima?

Ima, ima i pravi se za 2 minuta kod kuće

Nema misterije to je Chia puding. Izgovara se Čia puding i omiljena je poslastica vegana, jer oni ne konzumiraju mleko pa im treba posni puding bez mleka. A taj posni puding vole i oni koji su na totalnoj mrsnoj dijeti kao što je Keto dijeta ili Atkinsonova dijeta jer oavj veganski puding ima neka sjajna svojstva za njih.

Recept za posni puding - kako da napravite čia puding veganski chia puding

Chia ili čija semenke su seme jedne biljke nalik nani, čije semenke nalikuju na semenke maka, ali za razliku od maka pomenuta čia semenke nabubre kada se potope u tečnost. Čia semenke bubre i stvaraju gel nalik na puding, što je iskorišćeno za raznorazne svrhe u gastronomiji. Tako je nastao i posni puding od čia semena, poznatiji i kao čia puding.

Biljka Čia (Salvia hispanica) je jednogodišnja cvetnica iz porodice pitomih nana koja predstavlja izuzetno bogat izvor minerala i hranljivih materija. Ova zdrava semena deluju veoma hidrirajuće na naš organizam, pospešuju probavu i regulišu rad creva, te regulišu nivo elektrolita.

Čia seme je preporučljivo onima koji žele da izgube višak kilograma, pošto postiže efekat brže razgradnje masti u telu, a daje nam osećaj sitosti i izvrsna je zamena za gotovo sve slane grickalice. Iako nije u pitanju žitarica, svakako je zdravija od njih jer ne sadrži gluten.

Prirodno stanište joj je Južna i Srednja Amerika, tačnije područje Perua, Gvatemale, Bolivije, Paragvaja i Meksika. Od davnina uzgajali su je i koristili su je kao osnovnu namirnicu Asteci i Maje, a sam naziv Čia, zapravo, je drevna majanska reč za snagu.

Iako se koristila hiljadama godina, postala je popularna u poslednjih 25 godina, jer su naučnici ustanovili da je prebogata omega-3 masnim kiselinama koje čine čak trećinu njenog sastava, što predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja.

Osim toga, Čia semenke obiluju antioksidansima i vlaknima, a sadrže i visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Kao takva, ova dragocena biljka može mnogo da utiče na unapređivanje zdravlja, posebno kad je reč kod sprečavanja oboljenja srca, povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad je regulisanje varenja u pitanju.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Čia semenke su veoma bogate mineralima. Prednjači mangan, koji je veoma bitan za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju. Potom je prisutan fosfor, koji je takođe bitan za održavanje i regeneraciju tkiva, a pored njega nalazi se i bakar koji nam najčešće nedostaje u ishrani, a važan je za zdravlje i pravilan rad srca. Zanimljivo je da se u samo dve kašike čia semenki nalazi čak dva puta više kalijuma nego u jednoj banani.

Recept za posni puding – kako da napravite čia puding

Najednostavniji način da od semenki čije napravite posni puding je da dve kašike čia semena potopite u 1.5 dcl soka ili neko mleko i ostavite preko noći da sve dobro nabubri.

Vegani i vegetarijanci eksploatišu ovaj recept za pravljenje posnog pudinga, kao i vernici koji poste, pa na primer koriste za puding bademovo, pirinčano, kokosovo, sojino mleko, neki sok od voća ili povrća i razne dodatke.

Kod mene u kući su omiljene dve varijante pudinga – prva je posni puding koji pravimo od sojinog mleka sa vanilom, čia semenom i zrnima maline, i druga varijanta koju deca više vole je posni puding sa čokoladnim mlekom soje, čia semena i komadima smrznute višnje, maline i brusnice.

Zvuči dobro? I jeste dobro

Na slici uz ovaj tekst, manja čaša je posni puding sa vanila mlekom i borovnicama a veća čaša je sa sokom od cvekle, šargarepe i pomorandže i dodatkom kupina – to je dijetalna varijanta pudinga.

Mogućnosti da napravite svoj vaganski puding su bezbrojne, ko šta voli može da kombinuje.

Mi smo koristili i kokosovo mleko u receptu za čia puding dok u mrsnoj varijanti čia pudinga tu su obično mleko i jogurt kao glavni sastojci, plus med, lešnik, bademi, komadi voća.

Od dodataka možete stavljati šta vam padne na pamet: žitne musli pahuljice, mlevenu plazmu, voće, javorov sirup, med, bademi, lešnik, kokosovo brašno, kandirano voće, itd.

Ali …

VAŽNE NAPOMENE ZA ČIA PUDING

Chia seme ima neka svoja ograničenja u konzumaciji. Isto tako i čia puding.

Prvo, čia semenka mora dobro da nabubri u tečnosti. Nikada ne jedite suve čia semenke jer znaju da naprave problem crevima, da se bukvalno zalepe za creva, jer su semenke lepljive i upijaju vodu sa creva.

Drugo, nikada ne uzimajte više od jedne do dve kašike čia senki dnevno, iz prethodno navedenih razloga a i zato što mogu da vam izazovu bolne stolice – čia seme je odličan laksativ. U tom smislu jedan čia puding je dnevna doza, ne uzimati više.

Ako poštujete ova dva pravila čia seme će vam biti odličan detox slatkiš, regulisaće stolicu kao prirodni laksativ i smanjiće vam potrebu za slatkim. Čia semenke odlično čiste creva ako imaju dosta vlage u sebi.

Kvalitet čia semena se razlikuje. Neka čia semena brzo upijaju i bubre, dok nekima treba pola dana pa i više. Zato se čia semenke i ostavljaju da preko noći nabubre, iako već nakon 3 sata nekome budu dovoljno uvećane. Najbolje je da ih spremate predveče i ostavite u frižideru preko noći da nabubre do kraja, tada su najbolje i najbezbednije.

Ali ne preterujte, nemojte misliti da ćete sa više porcija čia pudinga biti zdraviji, vitkiji, detoksiraniji, jer bilo je slučajeva da su hirurzi morali da spašavaju ambiciozne koji su očekivali da sa čia semenkama smršaju preko noći a u stvari su samo blokirali svoja creva. Pijte dosta tečnosti ako uzimate čia semenke, posebno leti i kada je toplo da zbog dehidracije tela ne dodjete u problem sa čia semenkama u crevima.

Umerenost je zlatna mera mudrosti.

Zlatko Šćepanović