SLANE PALAČINKE U BEŠAMEL SOSU

Nije teško napraviti palačinke u bešamel sosu, pa vam preporučujemo da baš one budu na stolu za doručak tokom ovog vikenda.

palačinke bešamel

Sastojci:

2 tikvice
1 glavica crnog luka
50 grama putera
peršun
3 jaja
100 grama kačkavalja
150 grama brašna
600 mililitara mleka
200 mililitara jogurta
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Tikvicama odsečemo krajeve, oljuštimo ih alatkom i isečemo na krugove. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo crni luk isečen na rezance. Kada luk omekša, u tiganj dodamo krugove tikvica. Posolimo, pobiberimo i promešamo.

Pripremamo testo za palačinke. U veći sud sipamo jogurt, polovinu pripremljenog mleka, dodamo jaja, mešamo žicom za mućenje i dodajemo brašno. Posolimo, sipamo malo ulja i promešamo. U tiganj sa tikvicama dodamo sitno isečen peršun, promešamo i sklonimo sa šporeta. U nauljenom tiganju na šporetu ispečemo palačinke.

U tiganju na rastopljenom puteru pržimo kašiku brašna, promešamo i dodamo preostalo mleko. Kada bešamel dobije potrebnu gustinu sklonimo tiganj sa šporeta.

U tiganj sa povrćem sitno izrendamo kačkavalj i promešamo. Nekoliko kašika bešamela dodamo u tiganj sa povrćem. U tiganj sa bešamelom izrendamo preostali kačkavalj i promešamo.

Keramičku posudu za pečenje namažemo uljem. Na prvu palačinku nanesemo fil, savijemo na polovinu i još jednom na polovinu. Filovanu palačinku, u formi trougla, stavimo u posudu. Na isti način pripremimo sve palačinke i stpenasto ih poređamo u posudu. Na palačinke nanesemo bešamel sos.

Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Palačinke serviramo na tanjir. Dekorišemo listovima celera, svežim listovima majčine dušice, čeri paradajzom i kosim krugovima šargarepe.

Prijatno!