IZAZIVA TEGOBE

Poznato je da je zeleno povrće blagodet za naš organizam, a spanać je ultimativni kralj tog povrća.

 

Voda je glavni sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaću u spanaću – kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor.

spanać

Od vitamina, spanać sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i omega 3 masne kiseline.

Vitamin A podstiče imunitet, pa se organizam lakše bori protiv infekcija i upala. Spanać je koristan i zbog mineralnog sastava: kalijum, magnezijum, bakar, cink i mangan pomažu telu da se oslobodi viška tečnosti.

Time se koriguje visok pritisak i čuva zdravlje srca. Obilje gvožđa čini ga saveznikom svih koji pate od anemije – 100 gr spanaća zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba.

BioHemor Set najbolja terapija za hemoroide biljna terapija za šuljeve

Spanać nikako ne smete da podgrevate

Ovo zeleno povrće je na listi „superhrane“ zbog značajnih antioksidanata kao što su lutein, zeaksantin i beta karoten. Zahvaljujući njemu, organizam se lakše brani od toksina, bakterija i virusa. Međutim, nije za sve dobro da svakodnevno jedu spanać.

Budući da ima dosta oksalne kiseline, može se poremetiti sposobnost tela da apsorbuje minerale. Otud spanać može, paradoksalno, čak i da dovede do deficita ovih materija.

Prema podacima Američke agencije za lekove, on je posebno rizičan za pacijente koji piju lekove za razređivanje krvi, zbog visokog nivoa vitamina K koji može da poništi dejstvo ovih tableta.

Takođe, može da dovede i do tegoba u varenju – dijareje, gasova i nadutosti. Zbog činjenice da je moguće međudejstvo sastojaka spanaća sa nekim medikamentima, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom u vezi sa upotrebom ovog povrća u ishrani.

Izvor: Krstarica