PODRŠKA PACIJENTIMA

U organizacionom smislu, ovaj Centar za bol jedinstven je u Srbiji i potpuno je inovativan, a funkcioniše u okviru KBC „Dr Dragiša Mišović“.

 

U Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ radi Centar za bol. Cilj ovog centra, kako navodi profesor dr Predrag Stevanović, upravnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno lečenje, podrška je pacijentima sa hroničnim bolom različitog porekla.

centar za bol

Istraživanja govore da svaki peti Evropljanin trpi određen bol, a više od 30 odsto pacijenata trpi izrazito jak, neizdrživ bol.

Prof. dr Predrag Stevanović kaže da bol može nastati iz hiljadu razloga, a činjenica je da hroničan bol predstavlja veliko opterećenje, ne samo za zdravstveni sistem nego ljude uopšte, jer je cena lečenja bola veća od ukupne cene lečenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno.

„Bol je jedan od najčešćih razloga za javljanje lekaru opšte prakse. Bol je jedan od najčešćih razloga za odsustvovanje s posla. Bol na različite načine opterećuje, zato je važno da se na pravi način leči“, napominje profesor.

Postoji izreka da nelečeni bol postaje gospodar života. Bol je jedno vreme simptom i alarm koji upućuje na određeni poremećaj i signal pacijentu da se javi lekaru. Ali postoje stanja kod kojih se bol dugo zadržava i kada to traje duže od tri do šest meseci, lekari to nazivaju hroničnim bolom, koji često ima potencijal da preraste u hroničnu bolest, napominje profesor Stevanović.

„Tada je to jako teško lečiti i ne samo teško, već i frustrirajuće, ne samo za pacijenta već i za lekara. Različiti su uzroci bola, ali mi ih uglavnom delimo na maligni bol, zbog mesta na kome se javlja ili problema koje sam po sebi izaziva, a može biti maligni i zbog porekla, odnosno zbog karcinoma“, objašnjava sagovornik.

Međutim, postoji jedna ogromna grupa pacijenata, dodaje doktor, koja ima hronični bol nemalignog porekla, kao na primer migrena, glavobolja, bol u vratu i leđima, i taj bol je drugi razlog odsustvovanja s posla u svetu.

Preko 80 odsto pacijenata taj bol uspeva da otkloni tokom šest do osam nedelja uobičajenom terapijom tabletama. Ali ima 20 odsto pacijenata, što je jako veliki procenat, koji zahtevaju neke ozbiljnije načine lečenja, što podrazumeva i određene minimalno invazivne procedure, a jedan procenat zahteva hirurško lečenje.

Jedinstven i inovativan Centar za bol

„Nas je to povelo i mi smo pre svega zahvaljujući edukaciji lekara u KBC-u ‘Dragiša Mišović’, i pored toga što smo dve godine bili u kovid režimu rada, u pauzama se potrudili i organizovali, zahvaljujući razumevanju i uprave, i Fonda, u krajnjoj liniji, uspeli smo da organizujemo Centar za bol“, ističe prof. dr Predrag Stevanović.

U Centru za bol dominantno rade anesteziolozi, koji prirodno sarađuju sa neurolozima i svim drugim specijalnostima čija pomoć im je potrebna, napominje lekar. U organizacionom smislu ovaj centar je jedinstven u našoj zemlji i potpuno je inovativan.

„Mi imamo mogućnost, ne samo da pregledamo pacijente i damo im terapiju, što je uobičajeno u većini ambulanti za bol, već možemo da koristimo kapacitete dnevne bolnice, da zadržimo pacijenta ceo dan i probamo različitu terapiju, ili bolničke, stacionarne kapacitete, da ga zadržimo više dana na lečenju“, dodaje profesor.

Specifikum ovog centra za bol je i to što se radi dosta interventnih procedura, minimalno invazivnih procedura naročito kod bola u leđima, kao i malignog bola.

„Što se tiče bola u leđima postoji jedna procedura gde smo potpuno specifične, zove se perkuta epiduraliza, koju smo započeli pre godinu dana. I sa tim uređajima sa kojima radimo, trenutno radi još samo bolnica u Štutgartu, Koreji i Americi“, ističe upravnik Klinike za anesteziologiju KBC „Dragiša Mišović“, prof. dr Predrag Stevanović.

Izvor: RTS