PRIVATNOST IZNAD SVEGA

VPN (Virtual Private Network) se definiše kao interkonekcija lokalne mreže koja koristi šifrovane (bezbedne) načine za međusobnu komunikaciju preko interneta.

 

Verovatno ste već čuli za VPN, ali možda ranije niste koristili ovu vrstu usluge.

vpn

Možda nećete odmah shvatiti njegovu pravu prednost, ali vremenom ćete verovatno razumeti da je VPN jednako važan kao i internet veza. Pokušaćemo da objasnimo šta je ova mreža, kako ona funkcioniše i koje prednosti donosi – na kraju, objasnićemo zašto je važno koristiti i dobiti VPN uslugu u svetu modernog interneta.

Šta je VPN?

VPN (Virtual Private Network) se definiše kao interkonekcija lokalne mreže koja koristi šifrovane (bezbedne) načine za međusobnu komunikaciju preko interneta. To znači da ova mreža proširuje privatnu mrežu preko javne mreže (internet), omogućavajući korisnicima da šalju i primaju osetljive podatke kao da su njihovi računari direktno povezani na istu privatnu LAN (Local Area Network), iako fizički nisu u istoj mreži.

Ove informacije se mogu lakše razumeti ako vam pokažemo primer iz realne situacije.

Recimo da treba da uredite veliku količinu informacija sa kolegom ili prijateljem, a program koji treba da koristite za ovaj prenos podataka zahteva da vaši računari budu povezani na istu mrežu. Nažalost, vaš kolega ili prijatelj je van grada i nije blizu svog računara. Najjednostavnije rešenje je da konfigurišete VPN pristup vašoj mreži tako da se vaš kolega ili prijatelj poveže na vašu mrežu. Na ovaj način izgleda kao da ste oboje povezani na istu lokalnu mrežu i da se razmena informacija može obaviti vrlo lako.

Kako funkcioniše?

Kada koristite svoju lokalnu mrežu za pristup raznim uslugama na internetu, izvor mrežnih zahteva je vaša sopstvena LAN mreža. Međutim, ako ste povezani na VPN i sav vaš saobraćaj prolazi kroz njega, spoljni svet će vas videti kao deo lokalne mreže.

Dakle, izvor upita više nije vaša mreža, već ona na koju ste povezani preko VPN-a. To znači da veb lokacije i druge mreže sa kojima komunicirate više neće videti IP adresu vašeg računara kao izvor zahteva, već IP adresu VPN-a koji koristite.

Štaviše, vaš internet provajder (ISP) videće samo jednu vezu: onu postavljenu između vas i VPN usluge koju koristite, i ona je, naravno, potpuno šifrovana. Zbog toga vaš ISP neće moći da vidi šta radite unutar virtuelne privatne mreže, čak iako je preko interneta i stoga ne može da vas prati.

Prednosti korišćenja

Sledi kratka lista svih prednosti korišćenja virtuelne privatne mreže:

  • Saobraćaj između vas i VPN usluge koju koristite je šifrovan, tako da je nemoguće da bilo ko vidi šta radite na mreži
  • Sve dok ste povezani na VPN, imaćete pristup celom internetu bez cenzure
  • Možete da pristupite uslugama i geografski ograničenim veb lokacijama ako koristite VPN server koji se nalazi u regionu gde su te usluge ili veb lokacije dostupne
  • Serveri na koje se povezujete neće videti vašu IP adresu, već adresu servera virtuelne privatne mreže
  • Možete da surfujete internetom, čitate e-poštu ili šaljete važne informacije na javnim mrežama bez rizika da budete špijunirani