NEOČEKIVANA PROMENA

Temperatura Neptuna u poslednje vreme pokazuje abnormalnosti, tvrde astronomi.

 

NASA je 2019. objavila slike Neptuna, gde se tokom letnjeg perioda dešavaju ogromne oluje na južnoj hemisferi planete, a sada je međunarodni tim astronoma otkrio da se njegova temperatura neočekivano menja.

temperatura neptuna

Majkl Roman sa Univerziteta u Lesteru i njegove kolege koristili su teleskope, uključujući veoma veliki teleskop Evropske južne opservatorije (ESO), da prate promene temperature na Neptunu od prvih relativno detaljnih merenja 2003. godine.

Zapažanja su pokazala da temperatura na južnoj hemisferi Neptuna iznenađujuće opada, iako su merenja vršena tokom letnjeg perioda.

Za merenje temperature planete, astronomi su koristili termalne kamere koje rade tako što mere infracrveno svetlo koje emituju svemirski objekti. Zatim su prikupili sve slike Neptuna prikupljene do sada i analizirali infracrvenu svetlost koju emituje sloj Neptunove atmosfere koji se zove stratosfera.

Ovo je rezultiralo slikom koja prikazuje temperaturu i njene varijacije na Neptunu.

„Ova promena je neočekivana. Pošto smo posmatrali Neptun tokom njegovog ranog južnog leta, očekivali smo da će temperature rasti, a ne padati“, rekao je Majkl Roman sa Univerziteta u Lesteru.

Neptun, kao i druge planete, prolazi kroz godišnja doba dok kruži oko Sunca, ali ova godišnja doba se razlikuju od onih na Zemlji jer traju oko 40 zemaljskih godina.

Promena temperature na Neptunu je bila iznenađujuće neravnomerno raspoređena, sa regionalnim varijacijama. Južni tropi su se ohladili, pa zagrejali, pa ponovo ohladili. Temperature srednjih geografskih širina su u početku ostale konstantne pre nego što su postepeno padale, piše Reuters.

Temperature na južnom polu su u početku tek neznatno pale pre nego što su se dramatično zagrejale između 2018. i 2020.

Istraživanja pokazuju kako se temperature na Neptunu mogu dramatično promeniti, a razlog za brze fluktuacije je takođe intrigantan jer se o Neptunu vrlo malo zna.

Neptun je među najmanje istraženim od osam planeta Sunčevog sistema, zbog velike udaljenosti koja otežava proučavanje sa Zemlje. NASA-in Voyager 2 je jedina svemirska letelica koja je planetu „posetila“, proletevši pored Neptuna 1989. godine.

Zbog toga je potrebno više opservacija u narednim godinama kako bi se ustanovilo šta se dešava sa temperaturom na pomenutoj planeti.

Izvor: Klix.ba