ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Dva vrhunska šefa, Rene i Maksim Meje, godinama sprovode eksperiment s ciljem da utvrde uticaj koji nadmorska visina ima na odležavanje vina.

 

Vina koja se čuvaju na planinama čija je veća nadmorska visina gušća su, dugotrajnije arome i harmoničnija od onih koja se čuvaju u ravnici.

visina vina

Ovo je zaključak višegodišnjeg istraživanja koje su sproveli Rene i Maksim Meje, nosioci tri Mišlenove zvezdice. Od 2004. godine, ova dva šefa, otac i sin, pozivaju vinare, naučnike i vinske kritičare u svoj restoran La Bouitte u Savoji kako bi analizirali uticaj nadmorske visine na ukus hrane i vina, prenosi francuski Vitisphere.

Posmatranje načina na koji niži atmosferski pritisak i nivo kiseonika utiču na vina donelo je vrlo zanimljive rezultate.

– U slučaju kada se tokom zime održava dovoljan stepen vlažnosti vazduha u podrumu, vina koja se čuvaju na većim visinama nude elegantnije i voćnije arome. Sazrevanje je sporije. Kada vina odležavaju u planinama, ona dobijaju kompleksnost i preciznost izraza i postižu neočekivano dobar balans. Ona, stoga, deluju mlađe i suptilnije – navode otac i sin u zaključku istraživanja i dodaju da crvena vina imaju mekše tanine i zaokruženiji osećaj u ustima, dok šampanjci, imaju, kako kažu, “finije, iskričavije mehuriće, sa eteričnim, nijansiranim aromama i savršenom ravnotežom između tenzije i punoće”.

Od 2020. godine otac i sin sprovode svoje opite sa vinom u ranijoj fazi dozrevanja. Tako je jedno bure vina Ursus 2019 provansalske kuće Clos de l’Ours stavljeno u delimično ukopani podrum restorana La Bouitte koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.700 metara, uz kontrolisanu temperaturu i nivo vlage. Kontrolno vino iz iste berbe odležavalo je u vinariji u Kotinjaku u Provansi, na nadmorskoj visini od 230 metara.

Ovaj zanimljiv i dugotrajan eksperiment nastaviće se i u budućnosti, sa potencijalno bitnim uticajem na razumevanje načina na koji geografski uslovi menjaju svojstva vrhunskih vina.

Izvor: Vinoifino.rs