BANDUNG PILETINA

Indonežanski specijalitet Bandung piletina dolazi iz istoimenog grada ove egzotične ostrvske države. Ako nam je dobro poznato kakva ukusna jela stižu iz kuhinja Tajlanda ili Kine, nema sumnje da će ovaj ukusni gurmanluk iz Indonezije opravdati sva očekivanja.

bandung piletina

Sastojci:

500 grama pilećih grudi
8 kocki leda
5 kašika soja sosa
1 kašika šećera
3 kašike jabukovog sirćeta
200 mililitara soka od paradajza
100 grama brašna
150 grama konzerviranog ananasa
1 glavica crnog luka
3 šargarepe
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 češanj belog luka
200 mililitara soka od ananasa iz konzerve
1 kašika alkoholnog sirćeta
2 parčeta korena đumbira
pola kašičice sode bikarbone
3 kašike prošeka
maslinovo ulje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Pileće meso isečemo na tanku duguljastu parčad i stavimo u sud. U sud sitno izrendamo malo korena đumbira, dodamo soja sos, jabukovo sirće, prošek i promešamo. Šargarepe isečemo na tanke duguljaste parčiće. Ananas, zelenu i crvenu papriku isečemo na kocke. Glavicu crnog luka i češanj belog luka krupnije isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom maslinovom ulju. Posolimo, dodamo parčiće crvene i zelene paprike.

U sud stavimo brašno, sodu bikarbonu, dodamo kocke leda i promešamo žicom. U tiganj dodamo isečene šargarepe i ananas. Sitno izrendamo preostalo parče đumbira i dodamo u tiganj. Dodamo alkoholno sirće, šećer, sok od paradajza i sok od ananasa. Parčad mesa izvadimo iz marinade i stavimo u sud sa razmekšanim brašnom i sodom bikarbonom. Zatim parčiće piletine pržimo u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja.

Ispržene parčiće mesa stavimo na činiju obloženu papirom da upiju nepotrebnu masnoću. Tiganj sa sosom sklonimo sa šporeta. Sos serviramo na tanjir i na sos nanesemo prethodno skuvan i isceđen pirinač. Na pirinač u formu kupe poređamo parčiće piletine na koju nanesemo malo sosa iz tiganja.

Prijatno!