VELIKA POTREBA ZA POVOLJNIM OGREVOM

U Srbiji se na pelet greje oko 110.000 domaćinstava. Najavljivano kao najjeftinije grejanje, sada je najskuplje – tona doseže i do 45.000 dinara.

 

Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović navodi da cena za pelet od 250 evra nije sporna.

pelet

„Glavna stvar je da sirovine za proizvodnju peleta nema dovoljno i da ‘Srbija šume’ nisu ispoštovale potpisane ugovore sa proizvođačima peleta i da je to stvorilo poremećaje na tržištu. Kada bude normalizovana isporuka sirovine i cena će se svakako vratiti u okvire koji su normalni za ovo područje“, navodi Stojadinović.

Ukazuje da im je u prvih pet meseci tekuće godine isporučeno samo 40 odsto ugovorenih količina kao i da je nepoštovanje ugovora dovelo do nestašice i značajnog rasta cene sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora.

„Suština je, da su ugovori ove godine proizvođačima peleta smanjeni u odnosu na prethodnu godinu i da se ni tako potpisani ugovori ne poštuju. Odnosno da je isporučeno svega 40 procenata sirovina od onoga što je trebalo da bude isporučeno u prvih pet meseci ove godine“, kaže on.

„Srbija šume“ isporučuju proizvođačima sirovinu za proizvodnju peleta po ceni od 4.000 dinara za kubik. Na pitanje – kako je moguće da na stovarištu tona peleta košta i 45.000 dinara odgovara da za to ima više razloga.

„Prvo i osnovnu ako sirovine nema ona može da košta i četiri dinara i onda je nemate, a suština je da je sa smanjenom isporukom sirovina procvetalo privatno tržište gde su cene sirovina znatno više i gde je onda i proizvodnja peleta značajno poskupela, naravno u kombinaciji sa svim ostalim faktorima, a to je poskupljenje struje, rast cena nafte, čelika, rast cena svih repromaterijala koji se koriste za pakovanje“, objašnjava Stojadinović.

Naravno, dodaje on, na kraju svega toga imate trgovce koji imaju svoje marže i sad je veliko pitanje da li su te marže opravdane ili ne u ovoj situaciji na tržištu.

Na pitanje da li je dobra ideja da se ograniče trgovinske marže odgovara potvrdno.

„Mi ćemo i dalje nastaviti da kroz Privrednu komoru Srbije u saradnji sa Vladom, probamo da dođemo do najboljeg rešenja. Jedno od tih rešenja bi verovatno bilo i da se ograniče marže za trgovce“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Na pitanje da li bi pomogla zabrana izvoza peleta odgovara da su količine peleta koje se izvoze ove godine mnogo manje nego prethodnih godina.

„Izvoz peleta je možda na nivou od pet procenata ukupne proizvodnje i to se izvoze samo oni ugovori koji su potpisani ranije. Mi se ponašamo odgovorno i želimo da domaće tržište dobije u ovakvim uslovima dovoljne količine peleta. Situacija je takva da mi taj pelet možemo trenutno da prodamo po višim cenama u inostranstvu, ali se to ne dešava i neće se dešavati baš zbog toga što hoćemo da podmirimo potrebe domaćeg tržišta“, navodi Stojadinović.

Kad je moguća stabilizacija na tržištu peleta

Na pitanje koliko će vremena trebati da se situacija sa snadbevanjem normalizuje odgovara:

„Da bi se cena vratila u neke normalne okvire i da ne bi bilo ove krize na tržištu ‘Srbija šume’ moraju da ispoštuju potpisane ugovore sa 100 procenata. Kada se desi da ‘Srbija šume’ ispoštuju svoje potpisane obaveze prema proizvođačima peleta i cena će ići nazad. Da li će za to biti potrebno mesec, dva ili tri dana, mi to ne znamo jer mi imamo trenutno i pored svih obećanja, maj mesec, gde je lepo vreme i gde su i dalje konstantno smanjene isporuke ‘Srbija šuma’ prema proizvođačima peleta. To jako zabrinjava u ovom momentu“.

Ukazuje da je bilo puno kratkoročnih zatvaranja fabrika peleta zbog nedostatka sirovine, da su neki pogoni stajali i do 30 dana.

„Sirovina iz privatnih izvora ne može da podmiri potrebe proizvođača peleta, znači Javno preduzeće igra tu ključnu ulogu“, kaže on.

Kako kaže, cena sirovina u privatnim šumama je posledica nedostatka sirovine koja se inače redovnim putem nabavlja od Javnog preduzeća.

„Cena sirovina u privatnim šumama se danas kreće i do 10.000 dinara po metru kubnom i to je nešto što je jako loše“, kaže Stojadinović.

Na pitanje kad i za koliko pelet može da pojeftini na tržištu odgovara da to zavisi od Javnog preduzeća i daljih kretanja na tržištu.

Izvor: RTS