ZANIMLJIVI FAKTI

O jetri ima mnogo utvrđenih zanimljvih informacija, jer je organ koji u našem telu vrši funkcije bez kojih ne bi mogli da funkcionišemo.

 

Postoji stanje koje se zove nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), a radi se o ozbiljnom problemu koji ponekad ne daje jasne simptome. Normalno je da jetra deponije određenu količinu masti.

o jetri

Međutim, u nekim slučajevima jetra deponuje količine koje kompromituju njen pravilan rad i ta masnoća prouzrokuje upalu.

To može da dovede do ciroze kod koje oštećeno tkivo zamenjuje normalne ćelije jetre.

Uzroci NAFLD-a uključuju gojaznost ili prekomernu telesnu težinu, visok nivo triglicerida u krvi, preddijabetes ili dijabetes tipa 2.

Briga o jetri

Prema smernicama o ishrani za Amerikance, umereno konzumiranje alkohola definiše se kao konzumiranje do jednog pića dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

Ova definicija odnosi se na količinu konzumiranu u bilo kom pojedinom danu i ne bi trebalo da se shvatiti kao prosek tokom nekoliko dana.

BioLiver kapi za jetru

Neke od zanimljivosti vezanih za jetru

Jetra ima najmanje 500 različitih funkcija u telesnim procesima. To je organ koji je ujedno i žlezda i stvara važne hemikalije za svoje brojne procese.

Jetra je krvni filter, kao i bubrezi, koji uklanja toksine iz krvi. Takođe, razgrađuje stare krvne ćelije i proizvodi proteine za zgrušavanje krvi.

Jetra deponuje minerale i vitamine A, E i K, koji su topivi u mastima.

Neophodna je za varenje hrane. Neke od tih funkcija uključuju stvaranje žuči koja je potrebna za razgradnju masti. Žuč takođe pomaže u metabolizmu proteina.

Osim toga, jetra takođe deponuje glukozu u obliku glikogena i pomaže u održavanju odgovarajuće količine glukoze u krvi.

Izvor: Index.hr