DIVLJA SVINJA

U pitomom kraju, na brijegu od snova prostiralo se šumsko carstvo. Proplanci kao sa razglednica, hlad stogodišnjih hrastova.

 

Sve je ličilo na bajku. Gospodar šume bila je divlja svinja. Svima je bilo jasno da boljeg gospodara nema. Strah i trepet.

divlja svinja

Vladar koga su se svi plašili i pokušavali dobiti njegovu naklonost. Biti blizu svinje bio je san svakog stanovnika šume.

Svinja je za svoj tron odabrala jedino ružno mjesto u šumi. Odvratna kaljuža puna izmeta i ustajale mokraće u kojoj se bezbrižno razbaškario vladar. Često mu je samo njuška virila iz te odvratne smjese. Kaljuža je bila sinonim njegovog carstva. Centar svih dešavanje, gdje bi se poslije uspješnih državnih poslova svinja valjala i uživala.

Dolazili su podanici, donosili darove na poklonjenje. Prilazili da iskažu svoju naklonost i odanost. Poneko bi se zadržao duže i zajedno sa svinjom valjao u smrdljivom blatu. Što je neko bio bliže vladarevim skutima, više je morao uprljati se, više ličiti na samog vladara.

Cijena uspješnosti.

Tako se počeo širiti smrad šumom. Uskoro su mnoga divna mjesta pretvarana u male kaljuže iz kojih se širio zarazan smrad. Mnogima je svinja postala uzor.

I tako divna šuma vremenom posta najružnije mjesto za život obične životinje.