EFEKTNO SREDSTVO BEZ NUSPOJAVA

Studija u Iranu otkrila je da je esencijalno ulje kurkume u stanju da uništi larve pseće pantljičare, koja se sa psa može preneti na čoveka.

 

Kurkuma je popularna biljka koja se svrstava u superhranu, jer ima mnogo korisnih svojstava i široku upotrebu. Kao začin, kurkuma dodaje ukus hrani i daje joj bogatu žutu boju. Kao dodatak ishrani i prirodni lek, kurkuma pomaže u lečenju različitih stanja, poput respiratornih infekcija, probavnih smetnji, artritisa, alergija i mnogih drugih.

ulje kurkume

Međutim, koren ove biljke ima još jedan koristan oblik, a to je esencijalno ulje kurkume. Zahvaljujući brojnim biološkim svojstvima, koja uključuju antioksidativne, antialergijske, antibakterijske i antigljivične aktivnosti, esencijalno ulje kurkume često se koristi u proizvodima za negu kože, posebno u onima koji su namenjeni borbi protiv starenja.

U nedavnoj studiji, iranski naučnici istražili su još jednu upotrebu ovog esencijalnog ulja. Ovog puta, ulje kurkume se upotrebljava kao prirodno skolicidno sredstvo.

Skolicidna sredstva koriste se za sterilizaciju hidatidnih cista nastalih kada se larve parazita pantljičare smeštaju na raznim mestima na telu.

Istraživači su testirali efikasnost i bezbednost kurkuminog esencijalnog ulja na sveže prikupljenim larvama Echinococcus granulosus, koja je poznata kao pseća pantljičara. Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu „BMC Complementary and Alternative Medicine“.

E. granulosus je zoonotski parazit kojeg na ljude mogu preneti zaraženi psi. Kod ljudi ovaj parazit izaziva hidatidnu bolest, koja se ponekad naziva i cistična ehinokokoza, a to potencijalno fatalno stanje uzrokovano stvaranjem hidatidnih cista u raznim organima, poput kostiju, mišića, pluća i jetre.

Hirurško uklanjanje hidatidnih cista je preporučeno lečenje ove bolesti. Međutim, otkriveno je da savremeni lekovi koji se koriste tokom operacije kako bi se izbegle komplikacije, izazivaju štetne efekte, kao što je sklerozantni holangitis. To je bolest žučnih kanala koja vremenom može izazvati ozbiljno oštećenje jetre.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Zbog toksičnosti trenutno dostupnih protoskolicidnih lekova, naučnici su sada u potrazi za sigurnijim alternativama. Akcenat je stavljen na dobijanje novih sredstava iz prirodnih izvora da bi se smanjili štetne nuspojave. Istraživači su izabrali esencijalno ulje kurkume zbog obilja bioaktivnih komponenti.

Za svoj eksperiment, istraživači su prikupili larve iz plodnih hidatidnih cista i izložili ih različitim koncentracijama kurkuminog esencijalnog ulja tokom pet do 30 minuta, in vitro i ex vivo. Takođe su koristili 48 muških miševa da ispitaju bezbednost različitih koncentracija ovog esencijalnog ulja.

Istraživači su otkrili da je najveća količina kurkuminog ulja u potpunosti uništilo sve larve pantljičare u ​​roku samo od pet minuta. U duplo nižoj koncentraciji, kurkumovo eterično ulje ubilo je 100 odsto larvi za 10 minuta. S druge strane, niže doze esencijalnog ulja su pokazale odloženu aktivnost.

U međuvremenu, ubrizgavanje različitih koncentracija kurkuminog esencijalnog ulja u miševe tokom 14 dana nije izazvalo nikakve toksične efekte, mada su se neki krvni i biohemijski parametri primetno promenili.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da je kurkumino esencijalno ulje obećavajuće prirodno skolicidno sredstvo koje može da umanji opasnost pražnjenja larvi tokom operacije hidatidne ciste.