ODABIR NAJBOLJE OPREME

Fitnes instruktori nagoveštavaju da postoje različiti kriterijumi kad se biraju helanke za trening.

 

Odabir sportskih helanki za trening bi trebao da bude lak proces, zar ne? Na kraju krajeva, samo treba da kupite one helanke koje vam se sviđaju i da se uverite da su dovoljno udobne i fleksibilne kako biste vežbali bez stresa i napora. Međutim, stručnjaci poručuju da ovaj poduhvat podrazumeva mnogo više promišljanja.

helanke

Fitnes instruktori nagoveštavaju da postoje različiti kriterijumi prilikom odabira odgovarajuće sportske opreme, a to su pre svega vaš tip tela i vrsta aktivnosti koju preferirate. Jedna od najvećih zabluda jesta da je pravilna kondicija jedina stvar koja će vam olakšati trening – korektna sportska garderoba takođe može biti presudna kada je reč o maksimizaciji performansi tokom treninga.

Kako biste izabrali savršen tip ženskih helanki za vaše individualne potrebe, sastavili smo ultimativni vodič u kojem ćemo preći sve neophodne korake prilikom selekcije.

Koje vrste sportskih helanki postoje?

U redu, znamo koja je vaša prva pomisao – sigurno ne postoji toliko različitih varijacija sportskih helanki na tržištu da je potrebno sastaviti vodič. Pa, zapravo postoji, a evo nekih od opcija za one fitnes entuzijaste.

hipolita sportski kombinezoni

Helanke za trening sa visokim strukom

Ženske helanke za trening sa visokim strukom su poslednjih godina favorit publike iz nekoliko očiglednih razloga – dubok i elastičan pojas garantuje ugodnost i stabilnost tokom vežbanja, šetanja ili trčanja. On takođe drži helanke nepomičnim dokle god ih nosite, te je savršen izbor za intenzivne treninge koji podrazumevaju širok opseg pokreta poput crossfita.

Pored činjenice da olakšavaju treninge, ovaj tip helanki idealno ističe obline i naglašava siluetu, te je očigledno zašto su one zadobile popularnost poslednje decenije.

Sportski kombinezon

Glavna i osnovna prednost sportskih kombinezona jeste ta što nudi veću motoriku i pokretljivost prilikom dinamičnih vežbi, zahtevnih pokreta i intenzivnog treninga. Odeća iz jednog dela  rešava vas problema koji dolaze uz nošenje regularnih majici i trenerki, kao što su labava i preširoka odeća koja umanjuju slobodu tokom kretanja ili preuska garderoba koji nije sportski optimizovana.

Kako odabrati prave sportske helanke za vaš tip tela?

Budimo iskreni, bez obzira na oblik tela, činjenica je da morate odabrati onaj tip helanki koji će na adekvatan način obgrliti vašu figuru, istaći siluetu i pružiti apsolutan komfor u toku treninga. Tokom boravka u teretani treba da se osećate prijatno u sopstvenoj koži, a u skladu sa tim treba i da odaberete sportske helanke koje će odgovarati vašim pojedinačnim zahtevima.

Ali, šta je najbolje za svaki tip tela?

U zavisnosti od toga kom tipu pripadate, možete se odlučiti za odgovarajući tip helanki. Vaš tip tela možete odrediti na sledeći način:

  • Izmerite obim struka, odnosno najužeg dela stomaka
  • Izmerite obim grudi
  • Izmerite najširi obim bokova

Odnos ovih razmera odrediće vašu tipologiju tela, tj. konkretan oblik. Pa tako, ukoliko vam je odnos grudi i bokova isti ili vrlo približan, pripadate damama sa siluetom u obliku peščanog sata. Ako su vam bokovi značajno širi od obima grudi, pripadate kategoriji dama sa kruškastom građom, a ukoliko je obrnuto (grudi šire od bokova), svrstavate se u kategoriju tela sa tzv. “građom jabuke”.

push up helanke hipolita

Oblik tela kao peščani sat

Ako imate figuru u obliku peščanog sata – savet stručnjaka jeste da se opredelite za izjedni sportski kombinezon ili za helanke sa visokim strukom i odgovarajućim topom za trening. Na ovaj način ćete zadržati skladnost i ujedno efektivno naglasiti pojedine delove tela, a nećete kompromitovati udobnost.

Helanke u sklopu sportskih kombinezona su odlična solucija ukoliko preferirate vežbanje sa dodatnim tegovima ili sličnim rekvizitima.

Oblik tela kao kruška

Ovaj oblik je najučestaliji tip tela kod žena, a odlikuju ga širi bokovi. Kako biste korektno istakli obline, savetuje se da praktikujete push-up helanke i top na duži rukav. Push-up helanke, zahvaljujući unikatnom kroju, efektno zatežu i podižu zadnjicu, oblikujući je pritom do perfekcije i neretko dovode do toga da se žene osećaju odvažno i smelo u sopstvenoj koži.

Top na duge rukave će uspostaviti balans i ujedno vas učiniti vitkijom.

Oblik tela kao jabuka

Ovaj oblik građe ukazuje na to da su obline dominantnije u gornjem delu tela – u skladu sa tim, možete odabrati top na bretele i tri-četvrt varijantu helanki kako biste uskladili gornji i donji deo tela i na taj način suptilno istakli figuru.

Ali šta je sa aktivnostima koje obavljate?

Pored estetike, podjednako je važno i da uzmemo u obzir funkcionalnost opreme za koju se odlučite. U zavisnosti od vrste sportskih aktivnosti, možete se odlučiti za sledeće varijante:

  • Helanke i topić na bretele su odličan izbor za fitnes treninge, aerobik i zumba časove, crossfit vežbe ili bilo koji vid dinamičnih aktivnosti, jer daje telu više slobode prilikom kretanja, ali i više prostora da vaša koža diše.
  • Helanke i top sa kratkim rukavima su odgovarajuća solucija za vežbe snage i izdržljivosti, kao i za vežbe sa tegovima (weight trening), prvenstveno jer održavaju optimalnu telesnu temperaturu i sprečavaju pregorevanje tela.
  • Helanke i top na duge rukave su pogodani za duže džogiranje, jogu ili pilates, odnosno za onaj vid aktivnosti gde je akcenat na sporijim pokretima.

Naša preporuka: Hipolita helanke za trening

Ukoliko tragate za kvalitetnim i multifunkcionalnim ženskim helankama, Hipolita helanke za trening su savršena solucija – zahvaljujući specifičnom dizajnu i unikatnom kroju, ovi ženski sportski kompleti idealno prate liniju tela, zadržavaju vlagu i pružaju veću motoriku prilikom kretanja.

Poseduju Squad-proof tehnologiju čime garantuju neprovidnost i tokom najintenzivnijih treninga. Atraktivan i moderan dizajn čini ove ženske helanke idealnim za zahtevne treninge crossfita, ali i za šetnju po parku, opuštenu kafu u gradu ili čak lenjo subotnje veče na kauču.