TOPLOTA I KRVNI SUDOVI

Pogoršanje proširenih vena je stanje od kojih pate svi koji imaju problem sa venama dok je spoljna temperatura vazduha izuzetno visoka.

 

Osobe koje imaju problema sa proširenim venama nimalo se ne raduju dolasku toplog vremena i visokim temperaturama. Toplota širi krvne sudove i pojačava tegobe kao što su bol, svrab, osećaj žarenja, pečenja i težine u nogama, pa im se dešava pogoršanje proširenih vena.

pogoršanje proširenih vena

Drugim rečima, ko ima vensku bolest, neminovno dolazi do pogoršanja, mogu se javiti upale, venski ekcemi, odnosno crvene fleke na nogama.

To su tegobe koje se značajno pogoršavaju u letnjem periodu, i pacijenti često kažu kada dođe leto, da im je tad najgore.

BioCapillary oglas 900 px

Kako izbeći pogoršanje?

Doktori su otkrili kako da izbegnete pogoršanje proširenih vena na vrućini. Kod ovog stanja neophodno je da „delujete“ u nekoliko pravaca odjednom, pre svega treba da promenite ishranu i pijete više tečnosti.

Visoka temperatura doprinosi još većem širenju vena, a krv teče mnogo sporije, što može da dovede do pojave krvnih ugrušaka. Takođe je preporuka i da se više krećete, da budete fizički aktivniji, a stručnjaci preporučuju plivanje, biciklizam i planinarenje. Takođe je važno uzimate više tečnosti, ne boravite previše na suncu, kao i da se tuširate (posebno noge) naizmenično toplom i hladnom vodom.

Izvor: Mondo