SVE O ODRŽAVANJU DVORIŠNOG BAZENA

Nakon što ste postavili podlogu, instalirali montažni bazen, napunili ga vodom i dodali hemikalije koje će vodu održati čistom, zaslužili ste da se zabavite!

 

Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, svima je potrebno osveženje, ali kako temperature nastavljaju da rastu, hladni kokteli više nisu dovoljni.

montažni bazen

Sama pomisao na skok u vodu deluje tako primamljivo, ali gradski bazeni (ako imate sreće da ih u vašem mestu ima) se ne otvaraju pre kraja školske godine. Međutim, šta ako vam kažemo da ove godine, već u maju, kada se vrućine zahuktaju, možete imati vaš lični bazen u dvorištu?

Da, u pravu ste, govorimo o svetski poznatim Intex bazenima, koji su se pre više od 10 godina pojavili na našem tržištu i imaju mnoštvo zadovoljnih korisnika. Intex montažni bazen za dvorište dolazi u velikom broju oblika i dimenzija, lako se postavlja, jednostavno održava, puni i prazni. I najbolje od svega – ovaj bazen nije jednokratna investicija – uz pravilno održavanje moći ćete da ga koristite bez ikakvih problema više sezona.

Kako se postavljaju Intex montažni bazeni za dvorište i kako da ih održavate da bi vam što duže trajali, saznaćete u nastavku članka.

Postavljanje montažnog bazena u dvorište

Pre nego što odlučite da instalirate bazen, morate da odaberete mesto na koje ćete ga staviti. Popularne opcije su trava, beton, pločnik, šljunak ili zemlja.

Beton je verovatno najbolja opcija jer je obično 100% ravan i gladak. Takođe, trava ne može da raste kroz beton, a životinje i bube takođe ne mogu da oštete ili probuše bazen kroz dno. Trava ili zemlja su takođe odlična opcija, sve dok je pravilno poravnata i ako ste prvo uništili korov.

Nakon što odlučite gde da postavite bazen, vreme je da odlučite šta ćete staviti kao podlogu ispod bazena. Pravi materijal može produžiti život vašeg bazena. Podloga štiti dno od ogrebotina i uboda, sprečava pojavu buđi, daje udobniji osećaj pod nogama i olakšava čišćenje bazena. Među najčešćim odabirima su stari tepisi, pesak ili Intex podloga za bazene.

Kada je podloga postavljena, vreme je da postavite bazen. Metod postavljanja će zavisiti od modela vašeg bazena:

Bazeni sa obručem na naduvavanje

Ako ste odabrali Easy Set (ES) PVC bazen, on je prepoznatljive plave boje i ima prsten na naduvavanje na vrhu. Nakon što naduvate prsten, razvucite njegovo dno po podlozi, tako da ima što manje nabora i počnite da punite vodom. Kako se bazen bude punio, povlačite i ravnajte ivice, kako biste iskoristili maksimum površine bazena. Konačni oblik bazena će formirati voda, zatežući njegovo telo. Puni se do obruča – odnosno 80-90% zapremine.

Bazeni sa metalnom konstrukcijom

Prism Frame (PF) Intex bazeni su takođe nadzemni PVC bazeni, sive boje, ali nemaju prsten na naduvavanje već metalnu konstrukciju, odnosno ram. Metalna konstrukcija ove modele čini izdržljivijim, otpornijim i jačim od ES bazena. Proces instalacije počinje spajanjem metalne konstrukcije – šipki i postavljanjem PVC “korita” bazena.

Nakon toga bazen se puni vodom i zabava može da počne. PF bazeni su često velikih dimenzija i u njima nesmetano možete plivati i uživati u vodenim sportovima.

Održavanje montažnog bazena

Posedovanje bazena uključuje mnogo zabave, ali i obavezu održavanja vode. Kako bi vaša voda bila očišćena od mehaničkih nečistoća, uz određene modele Intex nadzemnih bazena za dvorište ćete dobiti pumpu, dok se kod drugih pumpa kupuje odvojeno. Pumpa obezbeđuje stalni protok vode, ali nije neophodno da bude uključena non-stop. Dovoljno je da radi 8h dnevno – u periodima od 4x po 2h ili 2x po 4h.

Bakteriološka ispravnost vode

Takođe, neophodno je da se pobrinete o bakteriološkoj ispravnosti vode. Intek bazenski bilans vode. Proverite pH vode u bazenu trakicama za merenje – ako je pH iznad 7.8 hlor neće biti efikasan, a ako je ispod 7.2 može izazvati iritacije kože i očiju. Koristite sredstvo za snižavanje ili povećanje pH vrednosti vode – po potrebi.

Kada je bazen otvoren, izuzetno je važno održavati konstantan i dosledan nivo hlora u vodi. Proverite nivoe najmanje 2-3 puta nedeljno pomoću test traka. Slobodni raspoloživi hlor (FAC) ne bi trebalo da bude niži od 1,0 ppm na apsolutnom minimumu. Za najveću zaštitu od algi, bakterija i zamućene vode, Intex bazeni treba da održavaju nivo hlora od 2,0 – 4,0 ppm u svakom trenutku. Koristite od 1 do 3 tablete hlora u isto vreme, u zavisnosti od veličine vašeg bazena. Hlor uvek držite u namenskoj posudi, kako ne bi uklonio boju sa vašeg bazena.

Algicidi se koriste za sprečavanje rasta algi u bazenu. Dodaju se svake nedelje, a tečnost radi na rastvaranju spoljašnjih zaštitnih slojeva algi tako da hlor može da prodre i uništi ih.

Vreme je za uživanje!

Nakon što ste postavili podlogu, instalirali bazen, napunili ga vodom i dodali hemikalije koje će vodu održati čistom (i očuvati vaše zdravlje), zaslužili ste da se zabavite. Eventualno možete dodati solarni grejač, koji može podići temperaturu vode za do 5 stepeni, a nakon toga se prepustite plivanju, gnjuranju ili odbojci u vodi sa vašim najmilijima. Uživaćete kao da ste na najegzotičnijem bazenu na svetu.

Bitno: Ne zaboravite da bazen dobro osušite, kad ga ispraznite, a pre nego što ga spakujete, kako bi narednu sezonu kupanja dočekao spreman!