NIJE SAMO ZABAVA

Naučnici tvrde da bi snimanje selfija moglo da pokaže imate li Alchajmerovu bolest ili ADHD (poremećaj pažnje kod dece).

 

Fotografija vašeg oka sposobna je da postavi dijagnozu nekih ozbiljnih oboljenja, tvrde stručnjaci koji su ispitivali snimanje selfija i njegove mogućnosti.

snimanje selfija

Potrebno je obratiti pažnju na veličinu zenice, koja bi mogla da pruži informacije o neurološkim funkcijama osobe, kako je pokazalo nedavno istraživanje.

Reakcije zenica mogu da daju naznake o funkciji mozga, ali testovi pomoću kojih se to može kvalitetno analizirati bili su dostupni samo u kliničkom okruženju uz korišćenje skupih instrumenata.

Istraživači sa Univerziteta u San Dijegu u Kaliforniji omogućili su sad takva ispitivanja i ljudima kod kuće.

Razvili su aplikaciju za pametne telefone koja snima krupne planove oka

Kolin Beri, doktorand elektrotehnike i računarskog inženjerstva, rekao je: „Uzbuđen sam zbog potencijala korišćenja ove tehnologije za prenos neuroloških pregleda iz kliničkih laboratorija u domove. Nadamo se da ovo otvara vrata novim istraživanjima korišćenja pametnih telefona za rano otkrivanje i praćenje potencijalnih zdravstvenih problema.“

Sweden bitter - originalni Šveden biter

U radu, čiji je koautor Beri, istraživači su objasnili kako tehnologija aplikacije funkcioniše. Aplikacija koristi blisku infracrvenu kameru, koja je ugrađena u novije pametne telefone za prepoznavanje lica. Takođe, zahteva od korisnika da snimi običan selfi svojom kamerom.

Stručnjaci su rekli da aplikacija može da izračuna veličinu zenice s odstupanjem manjim od milimetra. Merenja su bila uporediva s onima koje je napravio uređaj zvani pupilometar, koji je zlatni standard za merenje veličine zenice.

Erik Grenholm, profesor psihijatrije na Univerzitetu, rekao je da se tako može pomoći u otkrivanju i razumevanju bolesti poput Alchajmera. Istraživački tim je testirao svoju aplikaciju u grupi starijih osoba kako bi se uverio da im je prikladna za korišćenje, piše Njujork Post.

Izvor: Index.hr