OSAVREMENJIVANJE

Najpoznatije kockice na svetu LEGO uskoro bi mogle postati daleko “digitalnije” nego sada.

 

Kako navodi Financial Times, Lego planira da utrostruči broj programera softvera i ubrzati investicije u digitalnu transformaciju poslovanja s obzirom da se taj najveći svetski proizvođač igračaka pribojava da bi svet internetskih igara mogao značajno poljuljati poslovanje temeljeno na plastičnim kockicama.

lego

Izvršni direktor Niel Christiansen ističe za FT kako danska kompanija povećava ulaganja u softverski razvoj na nekoliko stotina miliona dolara te više ne promatra svoje fizičke i digitalne proizvode kao dva odvojena sveta.

“Stvari dolaze zajedno, pa ih je mnogo lakše povezati kako bi postale jedinstveno iskustvo. Na tom digitalnom putovanju povećavamo naše mogućnosti te objedinjujemo pod našim krovom projekte za koje smo ranije angažirali konsultante. Danas je to naša najveća pojedinačna investicija”, kazao je Christiansen.

Sa sedištem u mestu Bilund na udaljenom ostrvu Jilandu, Lego je prošlog meseca službenoeno otvorio svoj digitalni hub u Kopenhagenu, nakon što je slične centre ranije otvorio u Londonu i Šangaju.

Do kraja 2023. kompanija namerava da zapošljava 1800 programera, tri puta više nego što ih je imala početkom prošle godine. Njih oko 400 radili bi u danskoj prestonici.

Podsetimo, Lego je 2003. bio na rubu propasti, ali je nakon konsolidacije zabeležio značajan uspeh. Poslovni rezultati za prošlu godinu pokazali su rast prihoda za četvrtinu, a dobiti za gotovo trećinu. Atul Bhardwaj, direktor za digitalno poslovanje, kaže kako je kompanija dobila jednu novu sposobnost, a to je proizvodnja vlastitih videoigara.

Lego je izdvojio svoj razvoj videoigara ubrzo nakon problema 2003. i čak je ostvario određeni uspeh s nekolicinom manjih naslova. No, veći projekti nisu se pokazali uspešnima.

Upućeni izvori ističu kako je vodstvo Lega godinama frustrirano što su propustili priliku razviti igru kao što je Minecraft, koju je proizveo švedski startup sada u vlasništvu Majkrosofta.

Niel Christiansen kormilo Lega preuzeo je 2017. došavši iz tehnološkog sektora, a priznaje kako bi “verovatno bilo” sjajno da je kompanija izbacila na tržište Minecraft.

No, dodao je i kako Lego ranijih godina nije dovoljno ulagao u digitalni razvoj. Prema njegovim rečima, sadašnja ulaganja u ojačavanje programerskog tima jednaka su želji stvaranja nekog novog Minecrafta.

Čelnik kompanije navodi kako kockice ostaju u srcu poslovanja te su svi fizički setovi kockica povezani s nekom vrstom digitalnih inicijativa, kao što su videoigre ili televizijske serije.

Kompanija snažno ulaže i u razvoj maloprodajne mreže. Samo prošle godine otovorio je 165 novih trgovina u celom svetu, pa ih sada ukupno broji 830. Tokom ove godine namerava otvoriti još 150 trgovina.

Šef Lega ističe kako je rast poslovanja ubrzan s popuštanjem pandemije virusa korona i povratka kupaca u trgovine. No, te trgovine Lego prvenstveno promatra kao mesto stvaranja “iskustva brenda”, gde deca mogu digitalno kreirati svoje figurice i potom ih isprintati.

Izvor: Nezavisne.com/Blic.rs