POMAŽU, ALI OPREZ

Krastavac je zdravstveno značajno povrće, ali kod nekih ljudi konzumacija krastavca može da izazove izvesne posledice.

 

Krastavac ima brojnih zdravstvenih prednosti, ali, postoje i neke nuspojave na koje bi trebalo da obratite pažnju, naročito ako imate bilo kakvih problema sa želucem. Dakle, moguće su određene posledice po zdravlje usled konzumiranja krastavca.

posledice krastavca

Mogu da pomognu u prevenciji dijabetesa

U ishrani dijabetičara važno je konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodeljuje različitim namirnicama u rasponu od 0 do 100.

Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to će se šećer u krvi više povećati nakon konzumiranja. Krastavci imaju glikemijski indeks 15.

Konzumiranje hrane s niskim GI može da pomogne u smanjenju insulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, piše „Nutrition“.

Značajni su za hidrataciju

Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci sadrže više od 95 odsto vode.

To znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, konzumiranjem krastavaca dobijate solidnu dozu tečnosti.

Pomažu kod gubitka kilograma

U jednoj šoljici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa „Nutrients“ postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustoćom energije i gubitka težine.

Osim toga, zbog visokog sadržaja vode, krastavci su izuzetno zasitni, a imaju malo kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom.

Sprečavaju zatvor

U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da semenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u „sprečavanju zatvora“.

Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju „efekat hlađenja“ na telo.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Mogu da izazovu češće gasove

Dok je pozitivna strana konzumiranja krastavaca to što možete izbeći zatvor, loša strana je što krastavci takođe mogu da prouzrokuju češće gasove.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, jedinjenje koje se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu.

Kukurbitacin je odgovoran za gorki ukus koji se nalazi u krastavcima, a takođe je uzrok gasova i probavnih smetnji. Ovi neprijatni simptomi mogu da se pojave ako jedete previše krastavaca odjednom.

Sprečavaju nadutost

Sa svojim visokim sadržajem vode krastavci su neverovatni u održavanju hidratacije, ali su takođe sjajni u uklanjanju suvišnog zadržavanja vode, što znači da ćete izbeći nadutost nakon konzumiranja krastavaca.

„Krastavci su bogati specifičnim hranjivim supstancama koje pomažu u eliminaciji vode, upale i na kraju nadutosti“, kaže nutricionista Liza Ričards.

Ona je potvrdila da su krastavci dobri i za niz drugih želudačnih problema.

„Njihov sadržaj vlakana podstiče dobro zdravlje creva i samim tim i njihov rad“, kaže Ričards.

Izvor: Index.hr