ISHRANA I VEŽBANJE

Trbušne masnoće, poznate kao visceralne masnoće, izuzetno su nezdrava vrsta masnoće pohranjene oko vitalnih organa kao što su jetra i creva.

 

„Visceralna masnoća je vrlo loša za vas“, kaže dr. sc. Ričard N. Bergman, dodajući da se čini da ima negativniji ishod na zdravlje nego ukupna masnoća.

trbušne masnoće

Stručnjaci navode ovih pet navika koje će vam pomoći da se lakše rešite trbušne masnoće.

Krećite se – korisno

Vežbanje može da ima veliki uticaj na sagorevanje trbušne masti – samo nemojte da očekujete da treba da radite trbušnjake i ništa drugo.

„Bezbroj trbušnjaka neće učiniti mnogo ako su vaši trbušni mišići zakopani ispod viška telesne masti“, kaže sertifikovana lična fitnes instruktorka Stefani Mansur.

„Kardio je ključan za sagorevanje kalorija i mršavljenje. Vožnja bicikla i hodanje dva su oblika kardio vežbanja s malim učinkom koje često preporučujem klijentima. Hodanje je jedna od najpodcenjenijih aktivnosti kada je u pitanju sagorevanje kalorija i mršavljenje“, dodaje ona.

Zbogom ugljeni hidrati!

Istraživanja pokazuju da smanjenje količine hrane bogate ugljenim hidratima može dovesti do gubitka dubokog trbušnog sala, čak i bez značajne promene u težini.

„Za pojedince koji su voljni da pristupe dijeti, skromno smanjenje hrane koja sadrži ugljene hidrate može im pomoći da ponajpre gube trbušnu masnoću“, kaže dr. sc. Barbara Gouer, profesorka nutricionističkih nauka na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Gazirana pića vam daju pivski stomak

Visoka konzumacija šećera povezana je sa trbušnom masnoćom, a zaslađena gazirana pića posebno su opasna.

„Kad kalorije unosimo tečnostima, ne osećamo sitost ni zadovoljstvo, u poređenju sa žvakanjem svih tih kalorija“, kaže psiholog i registrovani dijetetičar Dejvid Kril.

Nemojte zanemariti važnost spavanja

Nije slučajno da dan nakon loše prospavane noći poželite da pojedete sve što vam je na vidiku.

„Jedna stvar koju znamo je da kada ne spavamo dobro ili smo lišeni sna, to zapravo može uticati na hormone gladi“, kaže dr Kril, pa ističe: „Zapravo postoji biohemijski odgovor na nedostatak sna, zbog čega želimo da jedemo više.“

Kontrolišite stresne situacije

Istraživanja pokazuju da su stres i masnoće na stomaku usko povezani, još više za žene, pa zato nemojte preskakati časove joge ili meditacije.

„Otkrili smo da su žene s većom masnoćom na stomaku imale više nivoe negativnog raspoloženja i viši nivo životnog stresa“, kaže dr. sc. Elisa S. Epel.

Izvor: Index.hr