OBRATIMO PAŽNJU

Nivo mora u obalnim delovima Kine dostigao je rekordne nivoe prošle godine zbog porasta temperature vode i topljenja glečera i polarnih ledenih kapa, saopštila je kineska vlada.

 

Nivoi priobalnog mora u 2021. godini bili su 84 mm viši od proseka izmerenog između 1993. i 2011. godine, objavio je Nacionalni centar za praćenje morske životne sredine u svom godišnjem biltenu.

nivo mora

Subotnji izveštaj sugeriše da porast nivoa mora izazvan klimatskim promenama ima „trajni uticaj“ na razvoj priobalnih regiona. Poziva vlasti da unaprede proces praćenja ovih promena, kao i napore za rano upozoravanje i prevenciju.

Veći rizik od poplava Dugoročni efekti takvog porasta nivoa mora dovode i do erozije priobalnih ekosistema i nestanka plimnih ravnica – plitkih, često muljevitih područja na obali koje plima pokriva ili otkriva. Obično su neplodne i bez ikakve vegetacije, a najčešće se prostiru na nekoliko kilometara širokim područjima oko laguna, barijernih ostrva, estuarija i delta kojima dominiraju plima i oseka.

Istovremeno, priobalni gradovi se suočavaju sa većim rizikom od poplava i plime i oseke, navodi se u saopštenju centra, istraživačke jedinice Ministarstva nacionalnih resursa.

Nivo mora oko Kine raste u proseku za oko 3,4 milimetra godišnje od 1980. godine, više od globalne stope u istom periodu.

Treća najviša temperatura priobalne vode na svetu Iako su temperature priobalne vode u Kini blago pale u 2021. u odnosu na godinu dana ranije, one su i dalje treća najviša na svetu i 0,84 stepena Celzijusa iznad proseka od 1993. do 2011. godine.

Kinesko ministarstvo životne sredine je prošle godine predvidelo povećanje nivoa obalne vode za još 55 mm do 170 mm u narednih 30 godina, što zahteva veće učešće Kine u zaštiti obale.

Zato su vlasti kineskih gradova na istočnoj obali počele da prave planove za vanredne situacije u vezi sa porastom nivoa mora, a komercijalni centar Šangaja radi na izgradnji novih odvodnih tunela i plimnih kapija.

Izvor: Index.hr