KORISNE IDEJE

Ostao vam je višak od vina koje ste načeli prethodne večeri? Budite bez brige, ovaj „višak“ može da se iskoristi na više načina, barem pet!

 

Ovih pet predloga za korićenje „viškova“ vina (vino, naravno, nikada nije višak!) samo su delić nepregledne mase ideja koji će dodatno obogatiti vaše uživanje u vinu.

višak vina

Arome vina se sa velikom lakoćom integrišu u druga pića ili u različita slana i slatka jela, dodavši i jednima i drugima dah plemenitosti.

NAPRAVITE ODLIČNO SIRĆE

Sve što vam je potrebno za dobro sirće je suvo crveno ili belo vino, sirćetna „majka“ (Mycoderma aceti), gel koji se često nalazi na sirćetu iz prodavnice koje je dugo stajalo (alternative su fermentirani sok od grožđa, ili čak i samo vinsko sirće), čista pamučna tkanina i tegla. Recepata za sirće ima mnogo, ali je osnova uvek ista – pomešati vino i odabrani starter, pokriti i ostaviti oko osam nedelja na tamnom i prohladnom mestu, procediti i koristiti. Ovo sirće može se obogatiti i fazličitim začinima i mirišljavim biljem.

POSLUŽITE KOKTEL OD VINA

Kalimoxto (kalemočo) je španski „narodni“ koktel u kome su pomešani kola i vino. Iako ovaj napitak zvuči kao svetogrđe, u Španiji, zemlji razvijene vinske kulture, malo ko ima problem sa naručivanjem kalemočoa tokom vrelih letnjih dana.. U ovo piće, kao i u druge koktele, daleko sofisticiranije od ovog mladalačkog pića – mimozu, belini, kir, New York Sour, svakako nećete sipati arhivsko vino, već dobro vino za svakodnevnu konzumaciju. Ovo je samo jedan primer za korišćenje vina u koktelima, a i mi imamo „konja za trku“ u vidu koktela sa prokupcem.

VINO I VOĆE – PRIRODAN PAR U DŽEMU

Voćne note vina možemo uklopiti sa samim voćem! Džemovi sa dodatkom vina su izvanredan prilog uz kremaste sireve i hrskav beli hleb. Džem od bresaka dobro će se uklopiti uz slasni roze, dok u džem od borovnica pri spremanju možemo dodati božole. Pino noar je izvanredan dodatak za vrhunski džem od jagoda. Ideja ima beskonačno mnogo, a za smernice – „pitajte“ vino i njegovu aromu, i uklopite note voća tako da napravite džem na koji ćete biti ponosni.

VINO U KOLAČIMA – ZAŠTO DA NE?

Ako već uparujemo vino sa kolačima, možemo ih staviti i da se peku zajedno! Kolač od čokolade može se podići na viši nivo dodavanjem vina od kaberne sovinjona, a već sada možete planirati da tokom rane jeseni napravite kolač od grožđa u koji ćete dodati vino muskatne arome – zašto ne i naše vino od tamjanike? Takođe, vino je odličan sastojak za poširanje, a jedan zapanjujuće delikatan primer su kruške poširane u crvenom vinu. Daćemo vam još jednu ideju, a razradu možete osmisliti sami: kolač od kozjeg sira sa poširanim brusnicama!

VINO KAO DODATAK U LONCU

Ovo je najpoznatiji i najstariji način da se vino upotrebi u kuhinji. Najrazličitija jela od mesa obogaćuju se crvenim vinom, što naročito važi za divljač koja je često nezamisliva bez dodatka suvog crvenog vina punog tela. Jedan od naših favorita je jagnjeći tažin sa suvim kajsijama i marsala vinom, a u kremasta jela sa piletinom možete dodati suvo belo vino. Vino je i nezamenjiv dodatak različitim sosovima, kao što je sos od pavlake i svežeg začinskog bilja – a ideja ovde ima beskonačno, pošto je vino i odličan aromatski dodatak i savršena tečnost za deglaziranje tiganja prilikom prženja različitih komada mesa.

Izvor: Vinoifino.rs