UPOZORENJE VUČIĆU I BRNABIĆKI

Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i i premijerki Ani Brnabić, u kojem traže zaštitu od, kako je navedeno, očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije, koje ozbiljno prete da trajno poremete nacionalnu, versku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

 

U pismu se ističe da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori izuzetno složen, da mu nije rešen ustavnopravni status i da u ovom trenutku Srbi u Crnoj Gori nemaju mogućnost da koriste ni prava manjinskih naroda, iako su konstitutivni narod, ali ni mogućnost da sebi obezbede ono što su snagom države za sebe već ostvarile sve nacionalne zajednice koje žive u njoj.

pismo crnoj gori

Dodaje se da je isti slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja, iako sa daleko najvećim brojem vernika, jedina od tradicionalnih crkava nema rešen status. U pismu se navodi da srpskom narodu u Crnoj Gori preti tiho nestajanje ako ne bude snažnog kulturnog i ekonomskog povezivanja sa sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ocenjuje se da odlazeća Vlada Crne Gore nije uradila ništa da se odnosi Crne Gore i Srbije poprave i stabilizuju i da je potvrdila sve odluke prethodne vlade, koje su, kako se ukazuje, donete mimo većinske volje građana. „U potpunosti smo svesni trenutka u kojem vam se obraćamo i teškoća koje su očigledne i koje užasno prete da zaustave zamah stabilizacije i napretka Srbije i srpskog naroda, ali vas ipak molimo da ne zaboravite na nas Srbe u Crnoj Gori koji živimo u uslovima nepriznatog naroda”, ističe se u pismu.

Organizacije navode da od predsednika Vučića i premijerke Brnabić mole i očekuju svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći kako bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda.

Pismo su uputili Srpski nacionalni savet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret „Njegoš” i S-Mediji u Crnoj Gori.