PRETHODNO RAZMISLITE

Nedavna studija objavljena u časopisu „Nutrients“ ukazuje na to da ako želite da sprečite povećanje telesne težine možda ćete morati da razmislite o tome koliko je pametno preskakanje večere.

 

Istraživači u Japanu su pogledali podatke o vremenu obroka za preko 25.000 studenata, procenjujući koje efekte ima preskakanje obroka – doručka, ručka i večere.

preskakanje večere

U vremenskom okviru posmatranja od tri godine, otkrili su da je preskakanje večere najveći prediktor povećanja telesne težine i kasnijeg razvoja gojaznosti – ali preskakanje doručka ili ručka nije pokazalo te asocijacije. I kod muškaraca i kod žena, preskakanje večere rezultiralo je povećanjem težine od najmanje 10 odsto.

„Mnoge studije su pokazale vezu između niske učestalosti jedenja, što znači preskakanje obroka, i prekomerne težine“, kaže koautor studije dr Tošiki Morijama, profesor sa Univerzitetu u Osaki.

On dodaje da je „ta asocijacija opsežno proučavana za doručak, ali ne često za ručak ili večeru“.

Ono što je ovde važno je da izbegavanje poslednjeg obroka u danu zaista ima efekta na telesnu težinu.

Jedan od mogućih razloga, kaže on, može da bude da ako ne večerate, veća je verovatnoća da ćete sledećeg dana povećati kalorije. Takođe, možda postoji jaka veza između kvaliteta ishrane i preskakanja večere, asocijacija koju je prethodno istraživanje takođe istaklo.

Na primer, studija objavljena u The Journal of Nutrition koja procenjuje kako kvalitet ishrane utiče na kardiovaskularne bolesti, karcinom i dužinu životnog veka, otkrila je da ljudi koji preskaču večeru imaju tendenciju da jedu manje zdrave obroke tokom vremena i da imaju posebno malu potrošnju biljnih proteina.

Međutim, to ne znači da drugi obroci nisu važni, dodaje dr Morijama.

Njihova studija možda nije pokazala da preskakanje doručka dovodi do povećanja telesne težine, ali on kaže da su prethodne studije pronašle te zaključke. On ukazuje da, pošto je nedavno istraživanje sprovedeno na studentima koji imaju tendenciju da spavaju manje od starijih ljudi, to može uticati na efekte doručka.

Uopšteno govoreći, čini se da je najbolji pristup za sprečavanje povećanja telesne težine da rasporedite svoje kalorije tokom dana.

„Jednostavno rečeno, učestalost večere može biti kritičan faktor načina života za prevenciju gojaznosti, baš kao i doručak“, kaže dr Morijama.

Izvor: N1