PREDSKAZANJA I POUKE STARCA AMVROSIJA

Pouke i proročanstva starca Amvrosija, cenjenog blaženopočivšeg monaha iz manastira Optinske pustinje u svetoj Rusiji, pravo su blago duhovnog života i vascelog pravoslavlja.

 

Starac je govorio da će svršetak sveta trajati kratko, nekoliko minuta, i dok nam bude suđeno za to vreme pevaće psalme anđeli na nebu. Ljudi koji se zateknu živi u tom momentu, trenutno će doživeti smrt i odmah vaskrsnuti. Bićemo svi u telima koja ne zauzimaju prostor i svako će videti telo drugoga, a svi uzrasta od 33 godine.

pouke starca amvrosija

Gospod će držati Knjigu života i Jevanđelje i mi ćemo se sami prirodno podeliti levo i desno, jer ćemo sami znati da li smo za Raj ili ne. Zbog toga i u crkvi na mestu gde sedi Vladika, na ikoni Hristovoj, knjiga je otvorena i gore kod ikone ne gori kandilo, objašnjavajući tako da neće biti milosti prilikom Drugog Dolaska Hristovog, dok je na drugoj ikoni knjiga koju drži Hristos zatvorena i tu gori kandilo, koje simboliše da još uvek ima milosti za nas.

– Čuvajte se jer satana pravi zamke, nemojte da se smejete, on je blizu nas i vi ne možete da ga vidite, slušajte šta vam pričam, ne prestajte da se molite. On tera ljude da greše, pa ih posle plaši i navodi ih da se stide da se ispovede.

– Koji budu primili žig neće naći mira ni za tren. Treba da steknete jaku veru, strpljenjem, dobrotom, pravdom. Da ne izgubimo veru, ako je jaka vera poslaće Bog pomoć. Bez molitve smo propali. Ne mislite o budućnosti, sve je u Božijim rukama. Čitajte svete Oce svaki dan pomalo i Bog će poslati prosvetljenje. Kasnije će razum ojačati.

– Molitva “Gospode pomiluj” je kao mač koji satanu seče na pola.

– Našli smo se u teškim vremenima mi jadni, i monasi i mirjani, ali borba je borba, ne prestaj sa borbom ni na sekund, borba je do kraja i tada će Gospod koji nagrađuje i daje vence darivati ne stvari lažne i truležne, ovozemaljske, već će te učiniti dostojnim da obitavaš u Carstvu Božijem večno. Ne za 1000 godina ili 100000 hiljada godina, večno, znači nema kraja.

– Još ovolika kad bi bila zemlja, tj. stanovništvo, mogao bi Bog da je ishrani.

– U vaskrsenje tela nemojte da sumnjate. Evo ja imam 90 godina, ovo telo treba da istruli u grobu i da izađe novo, večno, koje se ne razboljeva, ne boli, ne žedni, ne oseća vrućinu, kao anđeoska tela, samo da ne padnemo u greh. Gospod hoće da mu kažemo da ćemo samo za Njega živeti. Ako ostanemo u grehu onda će biti i kazna večna. Odande se situacija ne menja – muke, bol i plamen.

– Za nekoga ko je patio od depresije govorio je da se još uvek nije usavršio u veri. Kada istinski poverujemo, govorimo Hristu kao što pričamo prijatelju, ocu, i tada će i On razgovarati sa nama, odgovaraće na naša pitanja ili preko nekog drugog ili unutra u nama govoriće i razumećemo Ga. Bog jednim dodirom sve ispravlja.

– Kad grešimo naš Anđeo čuvar odlazi, udaljava se i sedi podalje zabrinut, ali sa jednim “oprosti”, rečenim iz dubine duše, vraća se.