SEOSKA ATRAKCIJA

U susret Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru (21. novembar – 18. decembar), video-produkcija Golden Touch u saradnji sa Radio-televizijom Srbije snima dokumentarni serijal i film „Šljiva ranka i stativa tanka“ posvećen srpskom amaterskom fudbalu.

 

Reditelj i scenarista Milutin Jovanović će nam, u pet polučasovnih epizoda, kroz dokumentarni serijal „Šljiva ranka i stativa tanka“ predstaviti nižerazredne fudbalske klubove iz Opova i Sefkerina, Pajsijevića i Oplanića, Majura i Glavinaca, Gornje i Donje Gajdobre, Višesave i Perućca.

šljiva ranka

Emitovanje serijala pod radnim nazivom „Šljiva ranka i stativa tanka“, planirano je za novembar.

Amaterski fudbal, posebno u seoskim sredinama, najvažnija je a često i jedina društvena aktivnost žitelja. Ovi klubovi opstaju i traju u vrlo skromnim uslovima, sa tradicijom dugom skoro čitav vek. Škola, crkva i fudbalski teren čine selo kompletnim.

U svakoj epizodi predstavljaće se po dva kluba, dva „rivalska“ sela, sa akcentom na „treće poluvreme“ koje je sastavni deo velikog „derbija“. Osim što prognoziraju rezultat svojih timova u ovom važnom duelu, meštani će komentarisati i taktiku selektora našeg nacionalnog tima, sa osvrtom na našu mundijalsku grupu.

Čućemo i razgovore sa fudbalerima i sudijama na terenu, kao i sa navijačima. Priča o sportskim, ali i drugim temama, na kraju utakmice seli se u lokalnu kafanu gde se, uz hranu i piće, tradicionalno posle svake utakmice, održava „treće poluvreme“.

Izvor: Novosti.rs