PREOSETLJIVOST NA INFEKCIJE

Jednostavno rečeno, biti imunokompromitovan znači da vaš imuni sistem ne radi onako kako bi trebalo da bi vas zaštitio od infekcije ili da ne može da razlikuje vaše i strane ćelije.

 

„Postoji mnogo načina na koje neko može da bude imunokompromitiovan“, kaže hematolog Stjuart Seropian.

imunokompromitovan

On dalje kaže da je imuni sistem veoma složen, sastavljen je od mnogo različitih tipova imunih ćelija koje služe različitim funkcijama. Prema njegovim rečima, ne postoji jedinstveno stanje imunokompromitovanosti.

Nekoliko stručnjaka, koji rade na Univerzitetu Jejl u područjima transplantacijske hirurgije, neurologije, imunologije i onkologije, ponudilo je svoja obrazloženja.

Šta znači „imunokompromitovan“?

Dobro je pokušati razumeti šta imuni sistem čini za nas.

„Imuni sistem ima dve osnovne funkcije: identifikovati strano tkivo i obezbediti odbranu od infekcije“, objašnjava dr Seropian.

On dodaje da za osobu kažemo da je imunokompromitovana prvenstveno kada je osetljivija na infekcije od zdravih osoba zbog problema sa bar jednom od te dve funkcije.

BioImunitet kapi za imunitet

Šta dovodi do toga da osoba postane imunokompromitovana?

Postoji više načina na koje pojedinac može da bude imunokompromitovan, kaže dr Dejvid Hafler sa Univerzoteta Jejl.

On deli uzroke u dve velike grupe: grupu genetskih mutacija i bolesti, kao što je HIV, koji prouzrokuje gubitak imunološke funkcije, i grupu lekova za određene bolesti, uključujući imunoterapiju.

Imunoterapija je tretman koji može da potisne ili priguši imune odgovore kada je imuni sistem „preaktivan“, kao kod autoimune bolesti u kojoj imune ćelije napadaju zdravo tkivo ili kod transplantacije organa.

Autoimune bolesti koje stvaraju ovaj preaktivan odgovor uključuju reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1, multiplu sklerozu (MS) i upalnu bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis).

Izvor: Index.hr