LEPOTOM MAMI TURISTE

Bilo da se radi o otmenom Seminjaku ili hladnom Kanguu, nema sumnje da ćete na Baliju doživeti nezaboravan odmor.

 

Sa svojim rajskim pejzažima i magičnim vibracijama, Bali je jedno od najlepših mesta na svetu. Netaknute plaže, zalasci sunca u svim nijansama narandžaste i ljubičaste, gusta vegetacija i bogata tradicija čine Bali mestom koje mami turiste svojom raznovrsnošću i lepotom.

na baliju

Danju možete posetiti neobične hramove na strmim liticama, šume pune endemskih biljnih i životinjskih vrsta, klubove na plaži sa infinity bazenima koji prkose gravitaciji i skrivene vodopade van utabane staze. Noć je rezervisana za nestvarne zalaske sunca iz barova na plaži, večere u spektakularno dizajniranim restoranima i romantične šetnje na obali.

Zbog svega ovoga Bali je prepoznat kao idealna lokacija koja će se sa našom listom najlepših mesta savršeno uklopiti u vaš Instagram profil. Bilo da se radi o otmenom Seminjaku, hladnom Kanguu, džungli od kojih zastaje dah – nema sumnje da ćete Bali doživeti kao jedno od omiljenih svetskih destinacija. Pa da pogledamo šta se na Baliju ne propušta!

  1. More zlatnih nevena – Besaki

Moć cveća! Neven je ključan u balijskoj kulturi, a ovi zlatni cvetovi se koriste tokom važnih hinduističkih ceremonija. Zbog toga se uzgajaju u mnogim različitim oblastima širom visoravni Balija, sa dosta malih zlatnih polja pored puteva. Ali da biste videli najlepše nevene na Baliju, idite prema Besakihu. Polja se ovde protežu kilometria, stvarajući zlatni horizont koji blista na suncu Balija. Lavande iz Provanse konačno imaju dostojnu konkurenciju!

  1. Hram u oblacima – Karangasem

Odmor na Baliju ne bi bio potpun bez posete najpoznatijim hramovima, a među njima najveći favorit turistima je Pura Lempuiang, najstarijiji hinduistički hram na Baliju. Poznat kao „Nebeska kapija“, ovaj hram se nalazi na vrhu planine Lempuiang u Karangasemu, sa nizom od sedam uzlaznih hramova duđ planinske strane. Moraćete da se popnete 1700 stepenica da biste videli prelepe doline, vulkane i pogled na okean, ali će se trud isplatiti.

nebeska kapija bali

  1. Pogled na plažu – Nusa Penida

Nema sumnje da se Bali može pohvaliti nekim od najlepših plaža na svetu. Netaknuti beli pesak, bistra penušava voda, tirkizne boje mora okružene savršenim zelenilom – činiće vam se da ste u prirodnom raju. Ali postoji jedna plaža koja je stekla slavu na globalnom nivou – plaža Kelingking. Svi smo videli taj kultni pogled iz ptičje perspektive na smaragdno zelenu liniju litice koja se uzdiže u nebo iz tirkiznih voda ispod. Ovo „insta“ poznato mesto nalazi se na Nusa Penidi, na samo 40 minuta vožnje brodom od kopna Balija.

plaže na baliju

  1. Smaragdno zelene pirinčane terase – Tegalang i Jatiluvih

Bali ima mnoga polja pirinča koja oduzimaju dah, a da biste ih pronašli, potrebno je da se samo par kilometara izmaknete od glavnih turističkih područja. Neke od napoznatijih i podjednako zadivljujućih su Tegalang pirinčane terase u Ubudu, koje podsećaju na stepenice koje se protežu kilometrima.

pirinčane terase

  1. Šetnja grebenom Kampuhan – Ubud

Lako dostupne pešačke staze su malobrojne na Baliju, ali jedna od omiljenih je šetalište Kampuhan. Za razliku od većine staza koje zahtevaju sate vožnje i pešačenje kroz kroz gustu žunglu, ova šetnja grebenom se nalazi u samom srcu Ubuda, sa popločanom stazom koja vas vodi kroz doline i šarmantna lokalna sela.

  1. Žuti most ljubavi – Nusa Lembongan

Obavezno posetite slavno ostrvo Nusa Lembongan i uočićete čuveni Žuti most (ili Most ljubavi). Nezaobilazna poseta na bilo kom ostrvskom itineraru i viđen na skoro svakom insta-feedu širom sveta, Žuti most je zaista zadivljujući prizor sa svojim živopisnim sunčevim nijansama iznad tirkizno plavog mora.

  1. Infinity bazen u visećim vrtovima Balija – Ubud

Krunisan titulom „najbolji bazen na svetu“ više godina zaredom, viseći vrt na Baliju je epicentar fantastičnih sadržaja na Instagramu. Čini se da ovaj legendarni infinity bazen prkosi svim zakonima gravitacije, sa visokim mlazom iznad krošnja drveća, koji se spušta niz strmine kroz nekoliko nivoa.

  1. Zalasci sunca na jugozapadnoj obali – Seminjak

Zalasci sunca na Baliju su poznati širom sveta, sa svojim vatrenocrvenim nijansama koje se stapaju sa raznolikim oblacima. Postoji toliko sjajnih mesta na kojima možete uhvatiti savršen zalazak, ali jugozapadna obala Balija je pravo mesto za spektakularnu prirodnu predstavu. Locirajte se u neki od najboljih barova na plaži ili vijugajte duž obale okeana i posmatrajte kako tamnoplavi talasi postaju pastelno ružičasti. Dobar foto-aparat će uhvatiti sve ove prelaze.

seminjak zalazak sunca

  1. Prelamanje svetlosti na vodopadu – Bangli

Svaki fotograf zna da je osvetljenje najbitnije, a vodopad Tukad Cepung na Baliju ga ima prirodno u idealnim nijansama. Poznat po svojim nebeskim tokovima svetlosti koji probijaju kroz stenu, ovaj vodopad je omiljeno mesto veštim fotografima. Smešten unutar uvale nalik na jarugu sa zidom od vode koja juri naniže, ovaj vodopad će vam pružiti i veliko zadovoljstvo otkrivanja novih stvari i fotografije kojima s možete pohvaliti na svom Instagram profilu.

  1. Najpoznatija ljuljaška na svetu

Verovatno najpopularnija turistička atrakcija od 2020. godine je letenje iznad džungle na čuvenoj ljuljašci na Baliju. Ovo je postalo obavezno mesto za svakog ostrvskog istraživača i avanturiste, ali i nezaobilazno mesto sa kog morate poneti fotografiju. Iako ljuljašku zbog svoje popularnosti previše opsedaju turisti koji svakodnevno prave nepregledne redove, kada se jednom zaljuljate iznad krošnji drveća i svete reke Ajung ispod, videćete da je vredelo čekanje na tolike turiste.

  1. Enterijeri kafea u Kanguu

Kangu je epicentar instalife-a na Baliju, sa gomilom cool malih kafića i restorana sa modernim dizajnom i enterijerom. Nije samo jedinstven dekor koji ćete poželeti da snimite (poput poznatog murala u Old Mansu), privlačnost ovog mesta je i u atmosferi i hrani koja je veoma impresivna.

Na The Lavn će vas dočekati boemski šik, na Peni Laneu neobična arhitektura koja je prožeta alternativnom umetnošću, videćete palme u zatvorenom prostoru i starinske lustere, a na La Brise drvene čamce koji su savršeno uklopljene u nove objekte. Uz sve ove neobičnosti, imaćete i prelepe zalaske sunca za pamćenje i uživanje.

  1. Bambusova zemlja čuda u Bambu Indahu – Ubud

Održiv, ekološki prihvatljiv i napravljen skoro u potpunosti od prirodnih materijala, Bambu Indah u Ubudu je zaista prizor koji treba videti. Ako ne odsedate na ovom mestu, možete ga posetiti uz dnevnu propusnicu i uroniti u najdublju prirodu. Vozite se ambusovim liftom kroz centar klisure i izađite do zemlje čuda divljeg zelenila i prirodnih hladnih izvora, okruženih luksuznim mestima za odmor i obiljem divljih životinja.

Zahvaljujući sve brojnijim turističkim aranžmanima, putovanjima koja se mogu potpuno individualno isplanirati u zavisnosti od želja posetilaca i smeštaju koji je među najboljima na svetu, Bali je postao sve bliži i dostupniji. A zbog svoje raznovrsne ponude, prelepih pejzaža i ljubaznih meštana, definitivno jedna od destinacija koju moramo što pre da posetimo.