ZANIMLJIVE PREPORUKE

Nekoliko praktičnih saveta mogu biti od pomoći da mršavljenje kojem ste pribegli bude uspešno i da se izgubljeni kilogrami ne vrate.

 

Najbolje rezultate u skidanju kilograma svakako daje pravilna ishrana i redovno vežbanje. Ipak, i nekoliko malih trikova mogu pomoći da mršavljenje bude uspešno.

uspešno mršavljenje

1. Voda pre jela

Nekada nas hormon gladi može prevariti, pa možemo imati osećaj da smo „gladni kao vuk“, iako zapravo nismo. Barem ne toliko. Zato bi trebalo popiti čašu vode kada osetimo glad i pričekati s jelom barem desetak minuta. Mozak će imati novu informaciju o tome koliko je želudac pun.

2. Ručajte s muškarcima

Neka istraživanja pokazala su da žene manje jedu u društvu muškaraca. I sporije. To je bitno, jer mozgu treba nekoliko minuta da dobije informaciju o „stvarnom stanju“ kada su glad i sitost u pitanju.

3. Kuvajte svoje obroke

Ako sami kuvate kod kuće, veća je verovatnoća da ćete jesti zdravija jela od onih koje konzumirate u nekom restoranu ili kisosku brze hrane. Kada kuvate sami, znate koje ste sve namirnice stavili, znate koliko ste ulja ili neke druge masnoće koristili tokom pripreme, pa možete to i redukovati.

4. Budite srećni

Koliko smo puta u filmovima videli kako u nekim teškim trenucima glumci posežu za velikim pakovanjem sladoleda? Nisu samo filmski likovi ti koji se teše kaloričnom hranom. Poznato je da čokolada podiže raspoloženje, pa ne čudi što posežemo za slatkim kada nam je raspoloženje na niskim granama. Budite zato srećni i jedite zdravo, a organizam će vam biti jako zahvalan.

5. Koristite veću viljušku

Jedno italijansko istraživanje otkrilo je da je bitna veličina viljuške kojom jedete. Osobe koje jedu manjom viljuškom uzimaju više hrane od onih koji jedu većom! Istraživači veruju da oni koji koriste manju viljušku imaju osećaj da sporije zadovoljavaju osećaj gladi, pa jedu više. Možda će vam se ovaj savet čini neobičnim, ali vredi pokušati.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

6. Čitajte deklaracije

Često trpamo u korpu proizvode koje smo navikli da konzumiramo i ne gledamo što piše na deklaracijama proizvoda. Naučnici su otkrili da oni koji ne čitaju deklaracije konzumiraju i do pet odsto više masti od onih koji gledaju sastav svakog proizvoda i biraju one zdravije.

7. Sakrijte bombone

Da biste izgubili koji kilogram, za grickanje izaberite nešto zdravije poput čipsa od jabuke, sušenih brusnica… I imajte ih pored sebe na vidiku kako se ne biste u potrazi za nečim slatkim opet „bacili” na nešto kaloričnije i manje zdravo.

8. Peciva jedite rano

Ako ste ljubitelj peciva i ne možete mu odoleti, radije ga jedite što ranije ujutro kako bi organizam imao dovoljno vremena da potroši unete kalorije. Nemojte, ipak, zanemariti ujutro voće.

9. Ne pijte hladnu vodu nakon obroka

Koliko ste Kineza ili Japanaca videli s prekomernom težinom? Retko ćete naići na takav prizor. Jedna od njihov tajni je i ta da oni vruću supu konzumiraju nakon jela. Potrebno je izbegavati nakon jela hladnu vodu ili neki drugi napitak kojim imamo običaj da “zalijemo” upravo pojeden obrok. Hladna tečnost usporava metabolizam i “stiska” masnoće koje smo upravo uneli. Radije birajte toplu limunadu.

10. Zatvorite kuhinju

Baš kao što naiđete na zatvorena vrata nekog restorana, tako možete “zatvoriti” vlastitu kuhinju kako se ne biste doveli u situaciju da posegnete za nekim jelom. Izbegavajte da jedete uveče, organizam se usporio i vreme je za odmor. Dakle, odmorite se od grickanja!

Izvor: Ljubav i zdravlje