POVEĆAVA I ŠIRI SE

Mnoge žene znaju da u trudnoći mogu da očekuju bolne grudi, mučninu i umor, a pokazalo se da može i da dođe do pojave zvane „trudnički nos“.

 

„Nos mi je toliko rastao u svakoj trudnoći da sam bila iznenađena“, rekla je jedna mama nakon što je trudnica Krisi Tajgen, supruga glumca Džona Ledženda, na društvenim mrežama progovorila da je imala „trudnički nos“.

trudnički nos

Tajgen je rekla da je njen nos tokom jedne trudnoće bio ogroman.

„Imala sam utisak da ima svoj indeks telesne mase. To je fascinantno“, rekla je ona.

Druga majka se nadovezala na ovu temu i rekla da je to stvaran problem o kome malo ljudi govori i da je ona u tom periodu bila prilično uplašena.

Dr Niki Kej rekla je za britanski Metro da se u trudnoći može da se pojavi rinitis kao posledica hormonskih promena.

Zašto nos otiče u trudnoći?

Povećan nivo estrogena i progesterona utiče na oticanje stopala i podstiče dotok krvi u sluznice prisiljavajući mišiće i meke kosti u nosu da se prošire, zbog čega nos izgleda punije i poprima drugačiji oblik.

Zbog toga se žene u trudnoći ponekad bore sa začepljenim nosom i sklonije su krvarenju iz nosa. To se obično događa tokom trećeg tromesečja kada visok krvni pritisak i zadržavanje vode takođe mogu da prouzrokuju oticanje.

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonskih promena kroz koje prolazi trudnica. Ove promene su privremene i nakon porođaja hormoni bi trebalo da se vrate u ravnotežu, a samim time očekuje se i da će nos da se vratiti u normalu, u roku od četiri do šest nedelja nakon porođaja.

Pokušajte da unos soli svedete na minimum i povećate unos vode kako biste smanjili zadržavanje vode i kontrolisali visoki krvni pritisak.

Kada bi trebalo da se obratite doktoru?

Uobičajeno oticanje nosa je normalna nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom.

Ali iznenadno povećanje otoka, naročito na licu, šakama ili stopalima, može da bude znak preeklampsije, stanja koje bi trebalo što pre prijaviti svom doktoru.

Izvor: Index.hr