POSLE 25 GODINA

U Australiji pronađena kornjača sposobna da diše kroz zadnjicu. Ona za disanje pod vodom koristi kloaku.

 

Naučnici su putem analize DNK iz uzoraka vode u severnom Kvinslendu u Australiji otkrili da se na tom području trenutno nalazi kornjača koja po potrebi može da diše kroz zadnjicu i koja je poslednji put u toj regiji viđena pre više od 25 godina.

kornjača u australiji

Stručnjaci sa Univerziteta Džejms Kuk (JCU) analizirali su DNK iz uzorka reke Burdekin i utvrdili da tamo na više mesta boravi takozvana Irvinova kornjača. Ona je dobila ime po poznatom, sada pokojnom, zoologu Stivu Irvinu i njegovom ocu Bobu.

Pod vodom diše na zadnjicu

– Dobro je znati da ih još uvek ima na ovom području, rekao je Daijan Burouz, glavni član istraživanja JCU-ovog Centra za tropske vode i vodene ekosisteme.

Bob i Stiv Irvin su početkom 1990-ih otkrili ovu kornjaču u slivu reke Burdekin. Specijalna je po tome što može da diše na zadnjicu, odnosno za disanje pod vodom koristi kloaku (analni otvor).

-Do ovog najnovijeg otkrića nismo imali nikakve službene zapise koji bi dokazali da Irvinova kornjača još uvek živi u donjem delu reke Burdekin, rekao je Burouz, a prenosi Gardijan.

Naučnici su analizirali uzorke i pretraživali područje reka Burdekin, Boven i Broken tokom tri razdoblja 2020. i 2021. godine, pokrivajući 37 mesta u tri sliva.

-Nije ih lako uhvatiti, a voda u kojoj borave nije bistra pa ne mogu da se snime podvodnim kamerama. Međutim, DNK analiza je to promenila, dodao je.

Izvor: Index.hr