MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Veganska ishrana je razumljiva iz etičkih i ekoloških razloga, ali se drugačije gleda ukoliko se pokušava začeće za šta ona ne može da bude opravdana.

 

Reproduktivni biolog Grejs Dagdal upozorava da, iako je ishrana bogata voćem, povrćem i mahunarkama zdrava, veganska ishrana može da prouzrokuje probleme ženama koje pokušavaju da zatrudne.

veganska ishrana

S obzirom na to da smatra da u veganskoj ishrani nedostaju važne hranjive supstance, ona savetuje da bi moglo da bude korisno ponovno početi sa konzumiranjem manje količine mesa i ribe.

Vegani su izloženi riziku od nedostatka cinka, gvožđa i vitamina B12 jer ne jedu meso. Drugi problem je nedostatak omega-3 masnih kiselina, koje se dobijaju iz masne ribe, i joda, koji se nalazi u beloj ribi.

„Ako vegani i vegetarijanci ne uzimaju odgovarajuće suplemente, možda bi morali da nadoknade taj nedostatak da bi obnovili zalihe ovih hranjivih supstanci u svo telu“, rekla je Dagdal, koja je govorila na „Fertility Show“ koji je održan u Londonu, prenosi Index.hr.

Ona je rekla i da potpuno razume etičke i ekološke razloge zbog koji ljudi biraju vegansku ishranu.

„Ponekad kažem ženama koje pokušavaju da zatrudne, a imaju smanjen nivo tih hranljivih supstanci, da bi im dobro došlo da počnu da jedu manje količine mesa i ribe“, dodala je Dagdal.

Izvor: Index.hr