SPOJ VIŠE EPOHA

Odlučite li provesti makar jedan vikend u Beogradu, provod i uspomene su vam zagarantovani.

 

Beograd se ne može predstaviti jednom epohalnom rečenicom, kao što možemo predstaviti Pariz – grad svetlosti ili neki drugi grad.

vikend u beogradu

Beograd je spoj mnogobrojnih epoha, u njemu se čuvaju živi spomenici pređašnjih i najmodernijih arhitektura, u njemu žive note klasičnih dela ozbiljne muzike, ali i ubrzane note nove… Ovaj grad je raskrsnica puteva i izvorište multikultura. Beograd živi i diše u ritmu onih koji ga čine i koji u njemu žive. Beograd – grad – žila kucavica Srbije. U večnom zagrljaju sa rekama Dunavom i Savom, oduvek je položaj bio glavni adut za mnogobrojna osvajanja i rušenja.

U Beogradu će i stari i mladi naći svoj mir. Ukoliko ste ljubitelj dugih šetnji, arhitektonskih epohalnih talasa, muzike, dobrog provoda i misterija, dobrodošli u Beograd. Ako se pitate zašto baš u glavnom gradu provesti vikend, mi vam u nastavku teksta nudimo odgovor. Budite strpljivi i očekujte iznenađenja.

Atrakcije u Beogradu

Mnogi turisti širom sveta sa velikom radošću i u sve većem broju posećuju prestonički grad Srbije. Beograd nudi raznovrsne atrakcije koje nikako ne biste smeli propustiti i zbog toga ih je teško nabrojati i izdvojiti.

Jedan od najvećih aduta, ali i najstarijih, jeste upravo  Kalemegdan. Kalemegdan je vaš najbolji vodič kroz prohujalu burnu istoriju ovog grada koja se i dalje ispisuje. Park je prepun prelepih zelenih prostranstava, fontana, klupa, ali i nečega zagonetnog. Prepun je tajnih odaja, lavirinata, laguma i hodnika. Iz parka se ka Novom Beogradu pruža pogled od koga zastaje dah. Unutar uređenog prostora nalazi se i čuvena Beogradska tvrđava, ali i crkva Ružica – najstarija beogradska crkva i jedina koja kao takva ima statue od topova, luster od metaka i ikone iz logora. Utvrđenje čiju obalu zapljuskuju vode dvaju reka, krije mnoge tajne i legende. Jedna od njih glasi da je tajnim prolazima Rimski bunar na Kalemegdanu, koji je služio i kao inspiracija za mnogobrojna Hičkokova ostvarenja, povezan sa Zemunom i kulom Gardoš.

Svi putevi nakon ove atrakcije vode u najposećeniju ulicu u Beogradu, Knez Mihailovu. U njoj se nalaze različiti restorani, kafići, trafike, poslastičarnice, prodavnice, šoping centar,  ali i važne kultrne ustanove kao što su fakulteti, galerije, ali i SANU. Na trgu Republike nalaze se Narodni muzej i Narodno pozorište – najstarije beogradsko pozorište, koji predstvljaju nezaobilazne atrakcije.

Hram Svetog Save je nešto dalje od centra. Ovo velelepno zdanje ušuškano je sa svih strana. Nalazi se na Vračaru, u blizini mesta gde su spaljene kosti našeg prvog prosvetitelja Rastka Nemanjića – Svetog Save. Od crkve je brzo preraslo u jedan od vodećih simbola Beograda. Postoji verovanje da kada je vedro, od krst na vrhu kupole se odbija svetlost toliko jaka da se čak do Atine vidi njegov sjaj.

Dom Narodne skupštine, hotel Moskva, Beograd na vodi, samo su jedni od mnogobrojnih primera raznolike arhitekture koja krasi ovaj grad – od one najstarije, koja se može pronaći u bilo kojoj ulici glavnog grada, pa sve do najmodernije. Potrebno je samo da podignete pogled i grad će biti vaš.

Zdravlje ulazi na usta

Kao glavni grad i čvorište različitih kultura, Beograd posetiocima nudi pravi mali gastronomski raj. Multinacionalna kultura glavni je krivac za postojanje bezbroj restorana, picerija, pekara, poslastičarnica, Fast Food objekata itd. Dakle, ako ste gurman neograničenih apetitskih sklonosti, nikako ne smete zaobići ovo mesto. Veliki je izbor nacionalnih, ali i internacionalnih kuhinja. Postoji nekoliko mesta čije specijalitete morate probati! Izbor je na vama. Naša je preporuka da obiđete: restorane Franš, Ambar, Potpis, kafiće Blaznavac, Jazz baštu, pekare Skroz dobra pekara, Hleb i kifle, poslastičarnice Crna ovca, Slatkoteka, Milky Way itd.

Manifestacije i festivali

Ako ste ljubitelj festivala i međunarodnih događaja, Beograd je pravo mesto za vas. Ovaj grad organizuje pregršt raznovrsnih događaja kao što su: BEMUS – najstariji muzički festival u čitavoj Srbiji, BELEF, FEST – festival filmskih ostvarenja koji se održava krajem februara i početkom marta, Noć muzeja, Radost Evrope – međunarodni susret dece od 7 do 14 godina, Festival nauke, Green fest, Beer fest, Beogradski maraton, Games.Com – afirmacija savremene tehnologije i mnogi drugi.

Dečje aktivnosti i rekreacija

Grad je za vaše mališane obezbedio mnogo aktivnosti u kojima mogu da uživaju, te je ovaj grad ujedno i idealna destinacija za odmor sa decom. Tu se, naravno, nalaze igrališta i zabavni parkovi. Košutnjak i Topčiderski park pravi su izbor za igru, zabavu i šetnju. Preporučujemo da posetite i prošeate po Adi Ciganliji, beogradskom moru, ali i Avali, planini nadomak Beograda. Ono što je još zanimljivo za posetiti jete svakako Jura park, ali i čuveni beogradski Zoo vrt i Javni akvarijum i tropikarijum. Naravno, postoji mnogo bioskopa, pozorišta koje možete posetiti.

beograd noć

Noćni život

Jedna od najčuvenijih atrakcija Beograda i života u njemu, jeste noćni život. Ovaj grad ne oskudeva u broju diskoteka, splavova, noćnih klubova, kafana itd. Preporučujemo vam da posetite kafane u čuvenoj beogradskoj boemskoj ulici kaldrme, Skadarliji. Ako ste mladi ili vam je duh mlad, splavovi u Beton hali pravo su mesto za vas. Međutim, ako ste između kafane i splavova, najbolje rešenje su beogradski pabovi. Gde god da pođete, dočekaće vas čuvena gosoljubivost i nećete se razočarati.

Smeštaj – rezervišite kvalitetne apartmane

Odlučite li provesti makar jedan vikend u Beogradu, provod i uspomene su vam zagarantovani. Što se tiče noćenja i smeštaja, ovaj beli grad vam nudi mnogobrojne izbore. Više informacija o ovoj destinaciji, ali i o smeštaju, možete pronaći na sajtu Bookaweb i na stranici Stan na dan Beograd.

Obradujte sebe i svoje voljene odmorom u prestonici ili njenoj okolini, a mi vam garantujemo da se nećete pokajati. Odmorite svoje telo i svoj duh, naučite ponešto novo i iskusite svim svojim čulima grad i vratite se kao novi. Radujemo se novim zajedničkim putovanjima.