REVOLUCIJA NA TRŽIŠTU

Od kada se pojavio prvi put, iPhone je dobio mnogo novih funkcija i postao mnogo moćniji. To je ostvareno jer je taj prvi ajfon prodat u više od milion primeraka za samo 74 dana.

 

Pre 15 godina, Apple i pokojni Stiv Džobs uneli su svojevrsnu revoluciju u industriju pametnih telefona. Bilo je to 29. juna 2007. godine, kada je prvi iPhone pušten u prodaju. Od tada, pametni telefon je u velikoj meri evoluirao u uređaj bez kojeg mnogi korisnici danas ne mogu da funkcionišu i žive.

prvi iphone

Kada je Džobs prvi put najavio iPhone 9. januara 2007. godine, tvrdio je da će kompanija sa sedištem u Kupertinu „ponovo izmisliti telefon“. On je opisao iPhone kao „iPod, telefon, internet mobilni komunikator“. Nije pogrešio, niti je preterao kada je istakao da „ovo nisu tri odvojene stvari“.

Od kada je prvi put debitovao, iPhone je dobio mnogo novih funkcija i postao mnogo moćniji. To je ostvareno velikim delom zahvaljujući ne samo Džobsovom uticaju, već i činjenici da je prvi iPhone prodat u više od milion primeraka za samo 74 dana.

Sada iPhone ima mnogo više funkcija i moćniji je. Više nije samo iPod, telefon i internet komunikator, već je postao uređaj koji je preuzeo mnogo više uloga. Sada ga mnogi doživljavaju i kao ručni gejming sistem, uređaj za konzumiranje video sadržaja, kao i muziku i još mnogo toga.

U intervjuu sa Džoanom Stern iz The Vall Street Journala, Appleov šef marketinga Greg Josviak pridružuje se ko-kreatoru iPhonea Toniju Fadelu u pričli o napretku pametnog telefona. U intervjuu, delu većeg dokumentarnog filma o evoluciji iPhonea, Josviak je govorio o tome kako su Samsung i drugi proizvođači Android pametnih telefona uticali na iPhone.

„Bili su iritantni. A bili su iritantni zbog toga što su, kao što znate, oteli našu tehnologiju. Iskoristili su inovacije koje smo mi kreirali i napravili njihovu lošu kopiju, i samo su stavili veći. Naravno da nismo bili previše zadovoljni“, istakao je Josviak.

Danas korisnici upotrebljavaju iPhone uređaje za skoro svaki deo njihovog života. Pomoću njih mogu da kontrolišu svetla i sigurnosne kamere u svojim domovima. Ti iPhone uređaji ih održavaju u kontaktu sa prijateljima i porodicom, putem glasovnih razgovora, kao i video četova i tekstualnih poruka.

iPhone je ključan za putovanja, kupovinu, čak i za obavljanje stvari poput merenja sobe, zahvaljujući napretku koji je Apple ostvario. Teško je zamisliti koliko je ovaj uređaj napredovao od 2007. godine, kada iPhone nije imao ni App Store.

Isto tako ushićenje izaziva pomisao na to gde bi nas iPhone mogao odvesti u budućnosti, istaknuto je tokom događaja kojim se obeležilo 15 godina od početka prodaje prvog iPhonea.

Izvor: B92.net